Illustrasjonsbilde.
Illustrasjonsbilde. (Bilde: Georgy Shafeev/Shutterstock.com)

Forskere lagde flere hundre ganger større kvantemaskin – med laser

Nytt, stort fremskritt for kvantedatamaskinene.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Kvantefysikken er ennå et mystisk og lite intuitivt felt, som heller ikke gjør det videre enkelt å forstå virkemåten til kvantedatamaskiner fullt ut. Samtidig gjøres det stadig store fremskritt innen denne teknologien, som mange forskere har stor tro på.

Nylig kunne vi for eksempel melde at man har klart å lagre kvante-informasjonsenheter i romtemperatur over lengre tid, noe som ikke har vært mulig tidligere. Nå kan nettstedet Extremetech melde om et nytt fremskritt på kvantedatamaskin-fronten, som visstnok også er et meget betydningsfullt steg mot å gjøre maskinene gangbare og brukbare.

Splittet laser

Én av de mange utfordringene kvanteteknologien står overfor er at den er vanskelig å skalere opp til større systemer, på samme måten som man har gjort med antallet transistorer i konvensjonelle datamaskiner, og dette har delvis hindret utviklingen av gode kvantedatamaskiner.

En gruppe forskere fra Japan og Australia har imidlertid nå funnet en vei rundt problemet. De har nemlig utviklet en eksperimentell løsning som gjør det mulig å koble sammen et langt høyere antall kvantesystemer – det som tilsvarer transistorer – på én og samme komponent enn man har klart hittil.

Dette har de oppnådd ved å bruke laserstråler som «splittes» i to, som forårsaker det som kalles «kvantesammenfiltring» blant lyspartiklene (fotonene), altså at parene av partikler påvirker hverandre selv om de er adskilt.

Kvantesammenfiltring på lengre avstand er en annen sak:
Forskere har oppdaget en tredje form for magnetisme »

Knuste tidligere rekord

Når den ene partikkelen observeres vil den andre automatisk innta en annen tilstand enn den som observeres, og det er dette fenomenet som utnyttes i kvantedatamaskiner.

Hver av disse sammenfiltrede fotonene representerer ett kvantesystem, og med denne laserløsningen greide forskerne å koble sammen hele 10 000 slike systemer på samme komponent, eller på det som i litt overført betydning kan kalles «kretskort».

Til sammenligning lå den forrige rekorden på ynkelige 14 systemer på samme komponent, noe som gjør dette til et stort fremskritt for kvantedatamaskinene. Systemet er imidlertid visstnok ennå noe ustabilt, så teknologien har som alltid et godt stykke igjen.

Synes du kvantefysikk er vanskelig?
Nå kan du lære mer om faget med spillet Minecraft »

(Kilde: Extremetech)

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen