Slik ser den elektroniske huden ut.
Slik ser den elektroniske huden ut. (Bilde: UCLA)

Forskere har laget robothud som kan «føle»

Bruker flytende metall til å gi roboter menneskelig følesans.

Robotteknologien har allerede kommet langt, og stadig gjøres det nye fremskritt som bringer teknologien nærmere menneskelige egenskaper. Nå har forskere utviklet en type «hud» som setter roboter i stand til å kjenne på objekter, melder Engadget.

Konseptet ble unnfanget hos University of Washington og UCLA og beskrives av forskerne som en strekkbar, elektronisk hud som kan legges på utsiden av hendene og fingrene til roboter, og som lar maskinene «føle» omtrent som mennesker. 

Den nye teknologien går lenger enn å bare bruke trykksensitive sensorer som vi har sett i andre, lignende konsepter. Den nye robothuden består nemlig av silikongummi med tynne kanaler på størrelse med halvparten av et hårstrå bygget inn i materialet.

Den elektroniske huden på nært hold.
Den elektroniske huden på nært hold. Foto: UCLA

Flytende metall

Disse små kanalene er fylt med elektrisk ledende, flytende metall som bevarer egenskapene sine selv når materialet blir strukket og klemt. Når silikonen utsettes for fysisk belastning utenfra komprimeres mikrokanalene på en slik måte at mengden elektrisk strøm som går gjennom dem endres på spesifikke steder.

Disse elektriske endringene kan så måles og korreleres med den kraften og vibrasjonene som huden utsettes for, og på denne måten kan roboten altså «kjenne» formen og egenskapene til objektene den griper.

Ifølge forskerne er virkemåten sammenlignbar med måten den menneskelige følesansen fungerer på, og systemet skal være svært presist og sensitivt. Den høyteknologiske huden skal ifølge forskerne kunne kjenne ørsmå vibrasjoner med frekvenser på 800 ganger per sekund, som skal være mer enn menneskelig hud.

Som alltid med forskningsprosjekter er det vanskelig å si når vi eventuelt får se en praktisk utnyttelse av teknologien, men i kombinasjon med eksempelvis den avanserte robotteknologien til Boston Dynamics er det lett å se for seg at den kan gi interessante resultater på sikt.

Google har solgt robotselskapet sitt: Kjøperen har imidlertid store ambisjoner »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen