Illustrasjonsbilde
Illustrasjonsbilde (Bilde: iStock, 21738683)

Ny mikrobrikke tåler utrolige skader

Prosessor kan redde seg selv på millisekunder.

Forskere ved Californias teknologiinstitutt, med Ali Hajimiri i spissen, har laget en integrert krets som kan reparere seg selv, melder MIT Technology Review. Den nye brikken tåler betydelig med trykk og skade, og vil egne seg spesielt godt i portabelt utstyr som raskt får en ekstra trøkk.

Brikken reparerer ikke fysisk skaden, men via en ekstra prosessor i bakhånd finner den nye veier rundt stedet med skader, slik at den kan fortsette som om ingenting skjedde.

Ekstra brikke finner veier rundt

Forskerne har demonstrert konseptet med en signalforsterker, som har 100 000 transistorer innabords. De skriver i forskningsmaterialet at konseptet kan føres på en hvilken som helst brikke, i følge MIT Technology Review.

Med en laser skadet forskerne brikken før den fikset seg selv.
Med en laser skadet forskerne brikken før den fikset seg selv.Foto: Caltech

Brikken har en rekke sensorer som overvåker alt fra temperatur til spenning. Den ekstra prosessoren, som sitter under hovedbrikken, kjører en rekke algoritmer i bakgrunn for å sjekke at alt står bra til.

Når forskerne slo ut over halvparten av de 100 000 transistorene med en laser, som bildet til høyre viser, tok det bare et titalls millisekunder før brikken kunne jobbe som normalt igjen. Brikken får dette til ved å endre spenning på spesifikke steder i transistoren, eller ved å endre signalbaner.

Kan bety bedre ytelse

Om dette konseptet slår an utenfor forskningslaboratoriet, kan det bety mye for bransjen. Dagens prosessorer produseres med en sikkerhetsmargin, slik at de tåler mikroskopiske feil under produksjonen, transport, temperaturpåkjenninger og mye mer.

I konseptet kan en selvreparerende brikke sørge for at man ikke trenger å tenke like mye på dette. Det mener forskerne kan resultere i prosessorer med bedre ytelse, fordi man ikke trenger å bruke ekstra resurser på disse påkjenningene som sjeldent er et problem i praksis.

En prosessor som fikser seg selv er ikke alt forskerne har laget:
Andre forskere har laget en PC som aldri krasjer »

(Kilde: MIT Technology Review, via Extremetech)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen