Illustrasjonsbilde av virkemåten, hentet fra forskningsdokumentet.
Teknofil
Illustrasjonsbilde av virkemåten, hentet fra forskningsdokumentet. (Bilde: COLOURBOX6789760/Queen Mary University of London)

Forskere har laget materiale som får objekter til å «forsvinne»

«Usynlighets-teknologien» gjør nye fremskritt ved hjelp av nanoteknologi.

Blant de mange teknologiene vi har sett i science fiction-filmer som ennå ikke har blitt virkelighet er usynlighetsteknologi. Det jobbes imidlertid med saken, og nå har britiske forskere gjort noen fremskritt, selv om det ennå ikke dreier seg om filmversjonen av teknologien.

Som Gizmodo melder ble den nye løsningen utviklet av forskere ved Queen Mary University of London og er en slags «usynlighetskappe» som kan få objekter til å forsvinne, på sett og vis.

Nano-materiale

Løsningen gikk ut på å bruke et såkalt nano-komposittmateriale. Dette materialet består av flere lag og er i stand til å manipulere elektromagnetiske bølger på en slik måte at objektet som dekkes av materialet «gjemmes».

De tekniske findetaljene beskrives i forskningsdokumentet og er naturlig nok rimelig innfløkte. I utgangspunktet gjør ikke materialet objektet usynlig i vanlig i vanlig forstand, men snarere endrer bestemte overflate-egenskaper, slik som å få et tredimensjonalt objekt til å fremstå som flatt.

Kan få mange bruksområder

Teknologien kan altså brukes til å manipulere elektromagnetiske bølger, slik som for eksempel synlig lys, men også lydbølger. Dette innebærer at teknologien kan få mange bruksområder innen både optikk og akustikk, ifølge forskerne.

Det er litt uklart hva slags konkret anvendelse teknologien kan ha i et forbrukerperspektiv, men forskerne tror at fremskrittet vil ha stor innflytelse i industrien. Mer informasjon kan du finne hos Queen Mary University of London og i forskningsdokumentet.

Det skjer også spennende ting på robotfronten: Japanerne har laget robot med menneskelignende muskler »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen