Forskere har laget en ny Turing-test – denne gangen for datamaskiners evne til å «se»
(Bilde: Franck Boston/Shutterstock.com)

Forskere har laget en ny Turing-test – denne gangen for datamaskiners evne til å «se»

Skal føre til langt mer intelligent bildegjenkjenning.

Den såkalte Turingtesten ble utviklet av den britiske matematikeren Alan Turing som en måte å teste kunstig intelligens på. Turing så for seg at denne testen først er «bestått» når man ikke lenger er i stand til å avgjøre hvorvidt det er en maskin man kommuniserer med, og ikke et annet menneske. Nå melder nettstedet Phys.Org at det er kommet en nymoderne utgave av testen.

Den nye «Turingtesten» er utviklet av forskere ved Johns Hopkins University og Brown University i USA. og fokuserer på såkalt maskinsyn, altså datamaskiners evne til å gjenkjenne objekter visuelt. Testen ble laget for å legge grunnlaget for enda mer avansert bildegjenkjenningsteknologi.

Svarer på spørsmål

Testen fungerer ved å benytte programvare som lager spørsmål om hva som befinner seg på et antall bilder, og som bare kan besvares med ja eller nei. Denne programvaren kjøres først av et menneske for å få lagt inn fasitsvarene, og deretter kobles programvaren opp mot et bildegjenkjenningssystem. «Intelligensen» til dette systemet vil så avgjøres av hvor nær systemet kommer fasitsvaret.

Microsoft er blant de mange som jobber med teknologi som kanskje kan bestå den nye «Turingstesten». Dette er selskapets nye digitale assistent «Monica».
Microsoft er blant de mange som jobber med teknologi som kanskje kan bestå den nye «Turingstesten». Dette er selskapets nye digitale assistent «Monica». Foto: Microsoft

Dagens bildegjenkjenningsteknologi, for eksempel den som brukes av Facebook, er i stand til å registrere hvorvidt et objekt på bildet for eksempel er et ansikt eller ei, men det er en vesentlig større utfordring å lage teknologi som kan fange opp detaljer om andre typer objekter og ikke minst hva som foregår på bildet. 

Slike evner krever blant annet en langt større referanseramme og at den visuelle informasjonen kan settes inn i en kontekst, noe den nye Turingtesten er ment å stimulere til. Enn så lenge eksisterer testen kun på papiret som et konsept, og det er uvisst akkurat når vi eventuelt får se en fungerende utgave av idéen.

Flere kandidater

Hvem som vil være den mest aktuelle kandidaten til å «bestå» den nye testen kan det også bare spekuleres i, men bildegjenkjenningsteknologi er noe det jobbes hardt med å videreutvikle. Allerede for et par år siden kunne vi melde om et system som heter NEIL («Never Ending Image Learning»), et slags nettverk av prosessorer som benytter en avansert form for bildegjenkjenningsteknologi til å analysere et stort antall Internett-bilder over en periode på flere måneder, og på den måten «lære» ny informasjon om det som avbildes.

Vi har også tidligere rapportert at Microsoft jobber med høyteknologiske data-assistenter med avansert bildegjenkjenningsteknologi, og ikke minst har også Facebook startet arbeidet med en teknologi som visstnok skal kunne gjenkjenne bilder like godt som mennesker.

Bildegjenkjenningsteknologi har også nådd bilene: For eksempel den teknologispekkede, nye Tesla-utgaven »

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen