Illustrasjonsbilde.
Illustrasjonsbilde. (Bilde: Mopic/Shutterstock.com)

Forskere har laget datasystem som bruker «sunn fornuft»

Er i stand til å lære på egen hånd ved å se på bilder.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Selv om det ikke nødvendigvis skaper store, regelmessige overskrifter gjøres det stadig spennende fremskritt innen den datateknologiske kategorien kunstig intelligens, som blant andre IBM har gjort til et satsingsområde.

Nå har forskere ved Carnegie Mellon University i delstaten Pennsylvania i USA et nytt prosjekt på gang, som går ut på å lære et datasystem det forskerne selv kaller «sunn fornuft». Dette melder nyhetsbyrået AP.

«Lærer» av bilder

Datasystemet kalles NEIL («Never Ending Image Learning») og er visstnok et slags nettverk av prosessorer som benytter en avansert form for bildegjenkjenningsteknologi til å gå igjennom og analysere et stort antall Internett-bilder over en periode på flere måneder.

På bakgrunn av all denne bildeinformasjonen gjenkjenner systemet på egen hånd mønstre og sammenhenger mellom bildene på en slik måte at det «lærer» ny informasjon om det som avbildes.

NEIL har i løpet av fire måneder selv klart å identifisere 1500 ulike objekter og gjort 2500 assosiasjoner, helt uten noe form for forhåndsprogrammering.

Finansieres av forsvaret

Systemet har blant annet lært at sebraer som oftest er å finne på savanner og at tigre ligner litt på sebraer. En del av assosiasjonene har riktignok også vært feilaktige, og til og med lettere humoristiske, som for eksempel at nyhetsopplesere ligner på Barack Obama og at nesehorn er en type antilope.

Arbeidet er imidlertid ennå i en tidlig startfase, og forskerne har som mål å gjøre systemet stadig mer avansert. Etter hvert skal NEIL visstnok også gå i gang med analysering av videoer fra YouTube.

Forskningen finansieres delvis av Google, som vi allerede vet er interessert i kunstig intelligens. En annen sponsor er imidlertid det amerikanske forsvarsdepartementet, noe som kan indikere at teknologien er tiltenkt militært bruk.

Qualcomm sysler også med kunstig intelligens:
Har laget databrikke som etterligner hjernen »

(Kilde: AP)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen