Innretningen er ikke spesielt praktisk i sin nåværende form.
Innretningen er ikke spesielt praktisk i sin nåværende form. (Bilde: Stanford/YouTube)

Forskere har funnet opp enda en VR-kontroller som gjør virtuelle objekter «fysiske»

Kan det nye Stanford-konseptet være noe å bygge videre på?

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Første generasjons VR-briller er som kjent nå på markedet, men teknologien er på mange måter ennå ikke komplett, særlig når det gjelder å tilrettelegge for realistisk interaksjon. Mange prototyper på nye VR-kontrollere har dukket, og nå har det kommet enda en, som Motherboard melder.

Dette seneste konseptet er utviklet av forskere ved Stanford University og er en form for høyteknologisk «hanske» som skal simulere følelsen av å gripe fysiske objekter i VR-verdenen.

«Bremser» fingrene

Oppfinnelsen har fått navnet Wolverine, som har sammenheng med at innretningen har pinner som stikker ut som lange klør på hendene. Konseptet fungerer ved at brukerens fingre er festet til noen små «bremser» som henger fast på disse pinnene.

Hver finger er festet til en bremse som stopper på riktig sted, og på den måten simulerer fysisk berøring.
Hver finger er festet til en bremse som stopper på riktig sted, og på den måten simulerer fysisk berøring. Foto: Stanford/YouTube

Disse bremsene er i stand til å bremse og stoppe fingrene til brukeren på bestemte punkter som samsvarer med hvor fingrene ville befunnet seg dersom man hadde holdt et bestemt fysisk objekt. Dette skjer ved hjelp av sensorer som registrerer avstanden som fingrene tilbakelegger.

Fleksibelt og energieffektivt

Hver enkelt finger kan kontrolleres separat, slik at innretningen kan simulere fysiske objekter med mange forskjellige størrelser og former. Produktet skal også være svært energieffektivt, og det holder også lav vekt, slik at man skal kunne bruke det over lengre perioder.

Prototypen ser unektelig klumpete og upraktisk ut, men den er ennå i en tidlig utviklingfase og vil nok bli noe mer ergonomisk etter hvert. For flere tekniske detaljer om Wolverine-konseptet kan du sjekke ut selve forskningsdokumentet, og en demonstrasjonsvideo ser du under.   

Microsoft har også jobbet med en VR-kontroll: Den simulerer berøring av fysiske overflater med en bevegelig plattform »

(Via UpLoadVR)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen