Forskere har endelig laget et «ekte» Star Wars-hologram

Se videoen av bildene som «svever» i luften.

Vi har sett mange eksempler på såkalte hologrammer gjennom årene, men vi er ennå et stykke unna de vaskeekte hologrammene av den typen vi har sett i Star Wars og andre filmer. Nå har et knippe forskere tatt noen steg i nettopp den retningen.

Forskere ved Brigham Young University har nemlig utviklet en ny skjerm med bilder som kan «sveve» i løse luften og ses fra alle vinkler.

Fanger ørsmå partikler

Teknikken består ifølge forskerne i å «fange» partikler i et tredimensjonalt rom ved hjelp av laserstråler. Disse laserstrålene kan brukes til å styre partiklene rundt omkring og på den måten sette dem sammen til levende fargebilder.

Slik ser det ut når partiklene fanges av laserstrålene. Foto: BYU

Forskerne sier at skjermen kan ses på som en «3D-skriver» som skriver tredimensjonale objekter ved hjelp av de svevende partiklene og laserstrålene. Dette er lekmannsforklaringen på teknologien, og de kompliserte detaljene redegjøres for i et eget dokument hos Nature (krever abonnement).

Partiklene som benyttes er cellulosepartikler med en størrelse på ti mikrometer og er i stand til å vise bilder ved å bli belyst med rødt, grønt og blått lys. I motsetning til en del andre hologramløsninger skal teknikken både gi bredt fargespekter, høyt detaljnivå og lite støy.

Ennå er konseptet i en tidlig fase, og det er åpenbart mye som gjenstår før man kan bruke teknologien til å lage komplette bilder. Som demonstrasjonsvideoen indikerer kan løsningen ennå lenge kun produsere ganske enkle konstruksjoner, men forskerne mener de i alle fall har lagt et viktig grunnlag.

Det ble også vist interessante løsninger på CES-messen i år: Her projiserer de bilder rett ut i løse luften »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen