(Bilde: Shutterstock/65546782)

Forskere: – Du kan se 3D med bare ett øye

Kanskje er det håp for dem som ikke kan se 3D.

Det har lenge vært den gjengse oppfatning at for å se omgivelsene i 3D er man avhengig av å mate begge øynene med to ulike bilder.

Det er dette prinsippet teknologien bak 3D-kinofilmer og 3D-TV-er er basert på, hvor spesiallagde briller viser ett todimensjonalt bilde til hvert øye, som kombineres i hjernen for å oppnå 3D-effekten.

Holder å kikke gjennom et lite hull

Kanskje vil denne teknologien forandre seg i fremtiden, for nå har forskerne bevist gjennom eksperimenter at det faktisk er mulig å se 3D med kun ett øye. Det melder CNN.

Det var ved University of St. Andrews i Skottland at funnene fant sted, under ledelse av psykologen Dhanraj Vishwanath. Det Vishwanath oppdaget var at det er tilstrekkelig å kun kikke gjennom en «apertur», som er et faguttrykk innen optikk som egentlig bare betyr et lite hull.

Ved å gjøre dette skal det visstnok være mulig å oppnå akkurat samme type realisme og dybdefølelse som når man ser på 3D-filmer med lukker- eller polariseringsbriller.

Teorien har angivelig vært kjent en god stund, men tidligere blitt avvvist. Nå skal den altså være vitenskapelig bevist.

– 4K kan gi 3D

Ifølge Vishwanath kan funnet få store konsekvenser for de mange menneskene som ikke er i stand til å se 3D via den eksisterende teknologien. Som vi skrev om i 2011 er det rundt én av ti nordmenn som ikke kan se stereoskopisk 3D.

Akkurat på hvilken måte det vil få konsekvenser, og hvorvidt det betyr at folk må kikke gjennom hull i stedet for briller, er imidlertid uklart.

Interessant nok mener Vishwanath også at oppdagelsen kan gjøre det mulig å skape en 3D-effekt simpelthen gjennom en kraftig økning av oppløsning, slik som med den kommende 4K-standarden. Det ville i så fall blitt en langt mer komfortabel og praktisk måte å se 3D på.

En mer inngående forklaring av det hele kan du finne i forskningsdokumentet, som er tilgjengelig her, men kun for abonnenter av magasinet Psychological Science.

Dagens 3D-teknologi er ikke populær: Nå har britiske BBC gitt opp satsingen »

(Kilde: University of St. Andrews, via CNN)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen