Forskere brukte Wi-Fi-signaler som strømkilde
(Bilde: Shutter_M/Shutterstock.com)

Forskere brukte Wi-Fi-signaler som strømkilde

Snart kan kanskje vanlige rutere mate duppedittene våre med strøm.

Nå som elektroniske duppeditter finnes overalt gjelder det å finne nye løsninger for lading og strømtilførsel som kan gjøre elektronikkhverdagen enklere. Nå har man gjennomført et forsøk som kan gjøre det mulig å simpelthen bruke Wi-Fi-signaler som strømkilde.

Forsøket ble utført ved det kjente teknologiuniversitetet MIT, hvor en gruppe amerikanske forskere klarte å forsyne både et kamera og en sensor med strøm fra Wi-Fi-signaler som befant seg omgivelsene.

Brukte modifiserte rutere

Forskerne fant ut at energien i disse signalene var tilstrekkelig til å drive enkelte typer enheter som ikke krever altfor mye strøm, men ikke helt uten visse utfordringer som måtte overkommes.

Wi-Fi-signaler sendes nemlig ikke ut i en jevn strøm, men derimot «puljevis». Dette gjorde at den nødvendige energien bare vare tilgjengelig stykkevis og delt, noe som i utgangspunktet gjorde løsningen vanskelig å utnytte på en praktisk måte.

Dette løste forskerne imidlertid ved å modifisere ruterne til å kun sende ut støy over de kanalene som til enhver tid ikke ble brukt til å sende data, for på denne måten å sikre at den samlede energien som ble sendt ut via Wi-Fi-signalene holdt seg på et jevnt, stabilt nivå.

Kan bli løsningen for «tingenes Internett»

Forskere understreker at det ikke er snakk om store energimengder, men likevel nok til å drive visse typer dupeditter som ikke krever mye strøm. I dette tilfellet var forskerne i stand til å drive en temperatursensor og et enkelt sort/hvitt-kamera som tok bilder i 174 x 144 piksler. 

Dette kameraet, som befant seg cirka seks meter unna ruteren, krevde kun 10,4 millijoule med energi for å ta ett bilde. For å sette kameraet i stand til å lagre energi koblet forskerne til en kapasitator som ble aktivert når spenningen nådde 3,1 volt.

Selv om dette forsøket var av høyst eksperimentell art viser demonstrasjonen at Wi-Fi-signaler faktisk er en gangbar strømkilde, noe som potensielt kan få store konsekvenser for fremtidens dupeditter. Forskerne selv mener dette kanskje er den løsningen som vil få fart på «tingenes Internett»-utviklingen for alvor.

Om du ønsker å fordype deg i den store mengden tekniske detaljer om det nye eksperimentet kan du lese hele forskningsdokumentet

Kanskje kan løsningen også være aktuell for de nye «smarte» klærne: Google har nå avduket interaktive tekstiler »

(Via BBC)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen