Forskere bekrefter: Kvanteteknologi kan gi oss veldig smarte roboter
(Bilde: Ociacia/Shutterstock.com)

Forskere bekrefter: Kvanteteknologi kan gi oss veldig smarte roboter

De virkelig smarte robotene kan være nærmere en realitet.

Både kvante- og robotteknologi er områder hvor det gjøres store fremskritt for tiden. Det mest spennende aspektet ved kvantedatamaskiner er muligheten til å gjøre kunstig intelligens mye mer avansert, og nettopp av den grunn er jo roboter et naturlig satsingsområde for teknologien.

Akkurat hvor stor betydning kvantedatamaskiner kan få for utviklingen av mer avanserte roboter har hittil vært noe uklart, men som nettstedet Phys.Org melder har en gruppe spanske og østerriske forskere nå konludert med at kvante- og robotteknologi såvisst er en svært lovende miks.

Det forskerne kom frem til var at kvanteløsningen potensielt setter roboter i stand til å operere i krevende og kompliserte omgivelser på en langt bedre måte enn konvensjonelle roboter kan klare.

Kan gi intelligente og kreative roboter

Dette henger sammen med at kvanteteknologien legger til rette for mye mer avanserte læringsalgoritmer, gjennom at maskinene benytter informasjonsenheter med flere samtidige verdier, som vi har skrevet om tidligere.

I praksis betyr dette at en kvanterobot teoretisk kan respondere på dynamiske og ukjente omgivelser, på samme måte som mennesker. Dette kan legge grunnlaget for det forskerne kaller «kreative» og langt mer autonome roboter.

– Det betyr å ta et steg nærmere det mest ambisiøse målet til all kunstig intelligens: Det å skape en robot som er intelligent og kreativ, og som ikke er designet for spesifikke oppgaver, skriver forskerne i rapporten, som riktignok kun basererer konklusjonene sine på teoretisk arbeid i denne omgang.

Google satser på begge deler

Google, som har investert stort i både robot- og kvanteteknologi, har for øvrig tidligere uttalt at de vil bruke kvanteteknologi nettopp til å utvikle maskiner som kan tenke kreativt og selvstendig, men har ennå ikke sagt eksplisitt at de vil bruke den i roboter.

Selskapet har blant annet skaffet seg selskaper som utvikler svært avanserte og menneskelignende roboter, og dersom man finner en måte å bygge kvanteteknologi inn i disse på, kan det være vi går spennende robot-tider i møte.

I tillegg skal Google nå gjøre kvanteteknologien mye mer anvendelig: Det skal de oppnå ved produsere sine egne kvantebrikker »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen