Det eneste roboten trenger i tillegg er en elektrisk motor.
Det eneste roboten trenger i tillegg er en elektrisk motor. (Bilde: MIT/YouTube)

Bortsett fra motoren så ble alt dette skrevet ut på én runde i 3D-skriveren

MIT kan revolusjonere hele 3D-skriver-bransjen.

At 3D-skrivere kan gjøre produksjon av diverse gjenstander mer effektiv er det liten tvil om, men om man skal lage mer kompliserte objekter må man fremdeles sette sammen de 3D-skrevne delene. Nå finnes det en en ny løsning for å skrive ut mer sammensatte gjenstander i én omgang.

Kloke hoder hos det kjente teknologiuniversitet MIT har nemlig 3D-skrevet en fungerende robot, som består både av faste og flytende materialer. Det skal være første gangen at dette har skjedd.

«Skrivbar hydraulikk»

Forskerne har kalt tilnærmingen sin «skrivbar hydraulikk». Teknikken går i korte trekk ut på å legge ørsmå, individuelle dråper av ulike materialer lagvis oppå hverandre. Dråpene er mellom 20 og 30 mikrometer i diameter, cirka halvparten av et hårstrå.

Deretter benyttes et høyintensitets UV-lys til å stivne materialene unntatt de delene av materialene som skal være flytende. På denne måten er prosessen altså i stand til å lage objekter som både inneholder faste og flytende stoffer.

Poenget med de flytende delene av materialene er altså at disse skal fungere som «hydraulisk væske» som pumpes ut til robotens bein og omdannes til mekanisk kraft. Selve pumpingen utføres av en elektrisk motor som riktignok ikke er 3D-skrevet, men det er også den eneste delen som ikke er det.

Illustrasjon av skriverprosessen. Noen av materialene er faste, andre flytende og fleksible.
Illustrasjon av skriverprosessen. Noen av materialene er faste, andre flytende og fleksible. Foto: MIT/YouTube

Høy presisjon

Løsningen benytter seg av blekkskriverteknologien med åtte skriverhoder, noe som ifølge forskerne setter dem i stand til å plassere flere ulike materialer tett ved siden av hverandre med svært høy presisjon. 

Ennå er konseptet på et tidlig stadium, men det er ingen tvil om at arbeidet potensielt vil kunne bli innflytelsesrikt, og kanskje i fremtiden også bli en aktuell teknologi for 3D-skrivere på forbrukernivå. Les mer hos MIT, og under kan du se en demonstrasjonsvideo av roboten. 

Fikk du med deg dette 3D-skriver-konseptet: Denne lar deg bruke mobilen som 3D-skriver »

(Via Digital Trends)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen