Forsker på økt prosessorcache

Alternativ tekst mangler
45 nm SRAM-celle

Denne uken snakker Intel om et nytt transistordesign på International Electron Devices Meeting i San Francisco. For ikke alt for lenge siden startet man å fokusere på antall kjerner i stedet for klokkefrekvens. Neste komponent som kan spille stor rolle er prosessorcache, noe vi definitivt kan se resultater av på andre prosessorarkitekturer - eksempelvis Itanium og Power.

Prosessorcache består normalt sett av SRAM-brikker, men for dette prosjektet er ikke tettheten stor nok. DRAM kunne nok ha blitt brukt grunnet god tetthet, men skal ikke ha gitt tilfredsstillende ytelse.

Intel ser ut til å ta et skritt videre og vil jobber med en implementasjon på noe de refererer til som "floating body-cells". I praksis endrer man designet på måten minnecellen sitter slik at man får to gater og en mer effektiv arkitektur på minneceller og logiske transistorer.

Konsekvensen av denne teknologien kan altså være økt prosessorcache, men vi vil neppe se noen reell implementering med det første. Prosjektet har en tidsramme på 3-7 år.

Større prosessorcache gjør at man kan lagre mer data direkte på prosessoren i stedet for å sende det helt ut til RAM. Dersom noe kan lagres rett i L1-, L2- eller L3-cachen, vil dette vanligvis føre til raskere aksess - ihvertfall så lenge kommunikasjonen mellom prosessorkjernene løses på en effektiv måte.

(Kilde: Cnet)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen