Fornuftig lisensstrategi fra Microsoft

Industrien står foran en ny epoke med serverarkitektur der man har flere prosessorkjerner og virtualiseringsegenskaper. I forbindelse med dette ser Microsoft ut til å sy om mye av sin lisensstrategi til en meget fornuftig politikk for kundene.

Tidligere har man krevd en 4-CPU-lisens dersom man kjørte programvaren på en server med fire prosessorsokler. Den nye modellen vil ta hensyn til virtualisering og ulike cluster-teknikker ved at man lisensierer pr. programinstans, ikke pr. fysiske enhet.

I praksis betyr dette at man kun vil betale en enkelt lisens uansett om man tildeler 1- eller 8 prosessorer til et virtuelt system. På den annen side betyr dette også at man trenge én lisens pr. virtuelle system ettersom det er antall instanser som avgjør prisen.

Microsoft vil gjøre det enklere for kundene å sette opp clustere ved kun å ta betalt for de aktive nodene. Det skal også bli enklere å migrere software mellom ulik serverarkitektur ettersom lisensbetingelsene hele tiden er de samme.

Endringen i lisensbetingelsene har trolig sammenheng med økende konkurranse både fra ulike Linux-leverandører og Sun Microsystems. Generelt sett er "Enterprise Linux" rimelig fleksibel med tanke på lisensiering, mens Sun har valgt å prise noe av sin programvare basert på antall brukere.

Du kan lese mer om Microsofts nye lisensbetingelser her: Microsoft Adapts Windows Server System Licensing to Virtualization Scenarios

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen