Formatkrigen snart over?

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Alternativ tekst mangler

Foreløpig må forbrukere velge mellom enheter som støtter enten HD DVD- eller Blu-ray-standarden - det finnes ikke lesere eller brennere som støtter begge. Det blir det trolig snart en slutt på - for på CES-messen skal LG demonstrere en leser som støtter begge standardene.

Det har vært mye frem og tilbake for LG, som først uttalte at selskapet kun ville satse på dobbelformat-enheter, men senere kun ville støtte Blu-ray. Nå har selskapet altså igjen bestemt seg for å satse på dobbelformat.

For forbrukerne vil enheter med støtte for både Blu-ray og HD DVD utvilsomt være en fordel. De aller fleste sitter foreløpig på gjerdet og avventer hvilken standard som blir den ledende. Med dobbelformat-enheter trenger man ikke å gjette seg til hvilket format som blir mest populært.

LGs dobbelformat-leser er ment å bli tilgjengelig i løpet av 1. kvartal. Prisen eller ytterligere detaljer er foreløpig ikke kjent, men det er ventet at mer informasjon blir tilgjengelig i løpet av CES.

Total HD til redningen?
Et annet spennende initiativ som kan avslutte formatkrigen er Warners Total HD. Teknologien skal introduseres på CES og dreier seg om plater som kan støtte både Blu-ray- og HD DVD-spillere. Nærmere bestemt vil platene inneholde ett lag for HD DVD og ett lag for Blu-ray, og det kan også bli aktuelt å utvide med et DVD-lag for å støtte eldre spillere.

Både Blu-ray og HD DVD benytter lasere med 405 nm bølgelengde for å lese dataene fra platene. Blu-ray-laget er plassert 0,1 mm under overflaten av platen, mens HD DVD-laget ligger 0,6 mm under overflaten. Warner har utviklet en plate som kan inneholde begge lagene, hvor Blu-ray-laget slipper akkurat nok blått lys igjennom til at det underliggende HD DVD-laget kan leses. Dersom det blir aktuelt å inkludere et DVD-lag, vil dette trolig plasseres på den andre siden av platen.

Det koster...
Uansett dobbelformat eller Total HD er en ting sikkert: Prisene må ned. Foreløpig må du eksempelvis ut med fra ca 5000 kroner for en BD-brenner for PC.

HD DVD-standarden støttes av selskaper som Microsoft, Intel, Toshiba og Nec, og har ellers 230 representater for elektronikkbransjen bak seg i DVD Forum. Blu-ray blir på sin side frontet av selskaper som Sony, Panasonic, Pioneer, Philips og Sharp. De fleste store filmselskapene støtter begge standardene.

Se også vår artikkel Blu-ray vs. HD DVD.

(Kilder: Xbit-labs [1] [2])

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen