Forlater Symbian-alliansen

Motorola kunne i dag annonsere to forholdsvis tvetydige trekk til pressen, da de samtidig med den offisielle lanseringen av sin første Symbian-baserte mobiltelefon, Motorola A920 (se artikkelen Slipper P800-klone med 3G), kunne røpe at de vil selge seg ut av det fem år gamle Symbian-samarbeidet.

Selskapet blir dermed den første av de store mobilprodusentene til å stå uten eierandeler i Symbian, som til nå har inkludert samtlige av de store mobilprodusentene blant sine eiere - Ericsson, Nokia, Panasonic, Psion, Samsung, Siemens og Sony Ericsson. Mange tror nå at flere av de andre produsentene i samarbeidet vil kunne følge etter.

Det er Nokia og Psion som vil kjøpe opp Motorolas eierandeler, og dagens utspill etterlater Nokia som største eier i Symbian med en aksjeandel på hele 32 prosent (fra 19 prosent), tett etterfulgt av Psion med en eierandel på 31 prosent (fra 25 prosent). Oppkjøpet skal ifølge Reuters koste de to selskapene i overkant av 55 millioner pund.

Selv om Motorola nå velger å trekke seg ut av Symbian vil de fortsatt lisensiere SymbianOS for bruk i enkelte av telefonene sine. Trekket skal ifølge selskapet være grunnet i et ønske om ikke å være for tett bundet opp mot ett bestemt operativsystem, og de vil nå legge det meste av sitt fokus på den åpne standarden Java - som fungerer like bra på SymbianOS som på Smartphone.

Forøvrig ryktes det også at selskapet har vært misfornøyd med hvor mye dominans Nokia har hatt over utviklingen til Symbian, og at dette kan være noe av årsaken til beslutningen om å selge seg ut. De siste månedenes avsløringer av Motorola-telefoner basert på både Linux og Smartphone har forsåvidt også vært en tydelig indikasjon på selskapets ønske om å få seg flere ben å stå på.

Hva som vil skje i etterkant av dagens utspill er et åpent spørsmål. Det er liten tvil om at Motorolas trekk har gitt den sterke Symbian-alliansen noen sprekker i fasaden, men om det er nok til å løsne på det jerngrepet SymbianOS hittil har hatt over mobilbransjen gjenstår å se.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen