Forlater solsystemet

Voyager 1 ligger an til å bli første menneskeskapte objekt som forlater solsystemet. (Bilde: NASA/JPL-Caltech )

Voyager 1 forlater solsystemet

35 år etter at romsonden ble skutt opp ligger den nå an til å bli historisk.

Ingen visste hvor lenge Voyager 1 og 2 ville klare seg da de forlot jorda i 1977. Nå er de to sondene de lengst fungerende romfarkostene i historien, og dem som ligger lengst fra jorda, melder AP.

De befinner seg begge milliarder av kilometer unna, men beveger seg i forskjellige retninger.

Onsdag er det 35 år siden Voyager 1 ble sendt til Jupiter og Saturn. Den driver nå i ytterkanten av solsystemet, som omgis av en enorm plasmaboble. Dette varme og turbulente området skapes av en strøm ladde partikler fra solen. Utenfor ligger rommet mellom stjernene, men det er fortsatt usikkert når sonden vil nå dette. Det kan ta dager, måneder eller år å passere denne milepælen. Voyager 1 er foreløpig mer enn 17 milliarder kilometer fra solen. Tvillingsonden Voyager 2, som feiret oppskytningsjubileum for to uker siden, ligger 14 milliarder kilometer unna.

Les også: Fant planeter med to soler

Og sondene fungerer fremdeles, selv om de stammer fra den tidlige romalderen. Hver av dem har bare 68 kilobyte dataminne. Til sammenligning er den minste iPoden, iPod Nano med 8 gigabyte, 100.000 ganger kraftigere. Hver av sondene har også en båndopptaker med åtte spor. Dagens romsonder bruker digitalt minne.

Voyager-sondenes opprinnelige mål var Jupiter og Saturn. Voyager 2 reiste videre til Uranus og Neptun. Voyager 1 brukte Saturn som en «gravitasjonsslynge» for å skyte seg avgårde mot kanten av solsystemet.

Les også: Fargebilder og lyd fra Mars

Kameraene ombord i Voyagersondene ble slått av for lenge siden. De atomdrevne sondene, som er på størrelse med små biler, har fremdeles fem instrumenter til studiet av magnetfelt, kosmisk stråling og ladde partikler fra solen - kjent som solvind. De bærer også gullforgylte plater med hilsener på en rekke språk, musikk og bilder.

Tvillingsondene har hittil kostet 3,7 milliarder dollar. De har nok brensel til å vare til omkring 2020. Innen den tid håper forskerne at Voyager allerede vil sveve mellom stjernene.

Les mer på Nasas hjemmesider

Her kan du se en video fra NASA om romsonden Voyager:

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen