Foretrekker HD DVD fremfor Blu-ray

Taiwan-baserte produsenter av optisk media har indikert at man først vil satse på produksjon av HD DVD-plater. Først senere vil media-produsentene på Taiwan satse på Blu-ray-plater, dersom markedet krever det.

Grunnen skal være at overgangen fra å produsere DVD-plater til å produsere HD DVD-plater er billigere enn overgangen til å produsere Blu-ray-plater.

Media-produsentene CMC Magnetics og Ritek planlegger å starte produksjon av HD DVD-plater mot slutten av dette året. BenQ og Lite-On planlegger på sin side å tilby HD DVD-lesere omtrent på samme tidspunkt.

Riktig står ikke Taiwan-baserte plateprodusenter av hovedvekten av platene som blir produsert i verden, men det er også trolig at produsenter i resten av Asia vil tenke likt.

Uansett har Blu-ray-standarden så sterke krefter i ryggen at det nærmest er uunngåelig at standarden ikke får fotfeste i markedet. Bak formatet står nemlig giganter som Hitachi, Panasonic og Sony.

HD DVD er neste generasjon DVD-format og standardiseres av DVD Forum. DVD Forum består av over 230 medlemmer, med selskaper som Toshiba og NEC i spissen. HD DVD-teknologien tillater at 15 GB data lagres i ett lag. Inkluderer man f.eks. tre lag på en HD DVD-plate, får man inntil 45 GB kapasitet.

Konkurrenten Blu-ray er i utgangspunktet utviklet for å lagre HDTV-materiale. En Blu-ray-plate lagrer inntil 2 timer med slikt materiale, eller 27 GB data. Det foreligger også planer om Blu-ray-plater som kan lagre inntil 100 GB data.

(Kilde: X-bit labs)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen