Fords «sitterobot» kan simulere en svett rumpe
(Foto: Ford)

Fords «sitterobot» kan simulere en svett rumpe

For vitenskapen!

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Mange tenker at roboter flest vasker vinduer, støvsuger huset eller klipper plenen, men selv om vi ikke har så mye kontakt med dem, har det i lang tid vært flust av dem i industrien også.

Disse arbeidsomme industrirobotene kan også være høyt spesialiserte, som Fords helt spesielle «sitterobot» med det treffende kallenavnet Robutt. Denne har kun én jobb, og ettersom Ford lager biler, er det naturlig nok å teste bilseter.

Det er helt greit at roboter tester visse ting. Foto: Ford

Dette er noe roboten gjør meget effektivt, og faktisk er det hele poenget – over den forventede levetiden til en bil og et bilsete vil det naturlig nok bli en del slitasje fra kontakt med folks bakender. Jobben til Robutt blir da å klemme årevis med bruk inn på noen få dager.

På den måten kan Ford relativt raskt finne ut om valget av materialer og utforming er bra nok, også etter at setene har fått noen år «på baken».

Inkluderer svetteeffekten

Selve «rumpa» til Robutt er modellert etter en stor mann. I tillegg til å bruke vekt og bevegelser for å simulere en person som setter seg, reiser seg og vrir seg i setet, har den nylig også fått «svette» på repertoaret.

Det er jo greit at bilsetene tåler svette rumper også, ettersom det eksempelvis ikke er uvanlig at folk kjører direkte hjem fra en løpetur eller trimtimen i treningstøyet.

For å gjøre dette blir «rumpa» både varmet opp til 36 grader celsius og tilført 4,5 desiliter vann. Ellers bruker visstnok roboten omtrent tre dager på å simulere et tiårs bruk, da ved å sette seg, bevege seg opp og ned, samt vri seg 7500 ganger.

En litt smartere robot finner vi på ISS:
CIMON er en autonom astronautassistent med kunstig intelligens >>>

(Kilde: Ford)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen