Fordobler harddiskplassen med ny teknologi

HGST fortsetter med harddiskinnovasjon. Her er en annen modell, Ultrastar 7K4000. (Bilde: HGST, iStock/19894607)

HGST fordobler harddiskplassen med ny teknologi

Slår sammen nanoavtrykk og selvmonterende molekyler i spennende harddiskprosjekt.

Nå som nettskyen og flashbaserte lagringsmedier begynner å innta lagringsmarkedet sakte, men sikkert, må harddiskprodusentene forsøke å finne på noe lurt.

Mens SSD-er og lignende fremdeles er dyrere enn tradisjonelle, mekaniske harddisker, er ikke dette nok til å stagge konkurransen i lang tid framover. Lagringskapasitet ser derfor ut til å være et interessant felt, og nå slår selskapet HGST til igjen på denne fronten med et gjennombrudd.

Dobbelt så tett

HGST het tidligere Hitachi, før de ble kjøpt opp av lagringsgiganten Western Digital. Tidligere har de to selskapene syslet med heliumharddisker, men nå prøver de seg på enda et par spennende teknikker.

HGST benytter seg av en metode hvor polymermolekyler kan «montere» seg selv inn i rader. Først splittes molekylene til mikroskopiske linjer, før HGST utnytter sitt nye tekniske gjennombrudd.

Den andre teknikken fortsetter der den første slapp, og innebærer det som kalles nanolitografi for å plassere molekylene i rektangulære former, avsatt etter hverandre i spiraler. Bredden langs spiralbanen har en tykkelse på bare 10 nanometer, noe som skal være dobbelt så tett som vanlige harddisker.

Ingen dato foreløpig

Det amerikanske selskapet hevder at harddisker med nanoavtrykkteknologien vil være nyttig i dagens harddiskverden, hvor diskfeil ikke er så sjeldne som man skulle ønske. Videre kan teknologien skaleres, selv når mønstrene blir enda mindre.

Det kan virke som at nanoavtrykkharddisker fremdeles er et stykke unna, ettersom HGST ikke har lansert noe veikart eller kommet med noen konkrete datoer. Engadget hevder at selskapet pleier å dytte forskningen sin ut på markedet til slutt, så det gjenstår å se.

Harddiskforskerne prøver visst alt mulig rart nå om dagen:
Western Digital vil fylle harddisker med helium »
Ultralyd skal gi bedre plass på harddisken »

(Kilder: Pressemelding via Engadget)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen