Forbyr mobilbruk

I et forsøk på å dempe urolighetene og splitte demonstrantene, har myndighetene i Nepal nå forbudt mobilbruk blant landets innbyggere. Myndighetene har tidligere stengt mobilnettet i tider med mye urolighet, men lørdagens vedtak om å forby all mobilbruk gjør at innbyggerne i landet regnes som kriminelle om de forsøker å ringe eller sende tekstmeldinger.

Årsaken til myndighetenes avgjørelse er at mobiltelefonen har fått en sentral rolle i organiseringen av det folkelige opprøret mot Kong Gyanendra. Gjennom masseutsending av tekstmeldinger har de syv største politiske partiene lykkes å samle demonstranter mot regimet til den eneveldige kongen.

Tidligere har vi kunnet melde at SMS brukes stadig mer i politisk øyemed, og blant annet på Fillipinene til å spre politisk budskap, og i Kina, der myndighetene har begynt å sensurere tekstmeldinger og luke ut politisk innhold. Nepal er dermed bare ett i rekken av land der gryende demokratibevegelser ser potensialet i SMS og mobiltelefonen for å kunne organisere protester og markeringer.

Landets myndigheter sitter i skrivende stund i samtaler med opprørerne om en mulig fredsavtale. Det er forventet at mobilforbudet vil være gjeldende frem til situasjonen roer seg.

(Kilder: CNN)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen