Forbyr mobil på skolen

Ivrige tastere i skolealderen går dårlig tider i møte. En ny proposisjon fra Stortinget kan føre til et totalforbud mot mobiltelefonbruk i skoletiden.

Forslaget innebærer at mobiltelefonen til hver elev blir inndratt ved begynnelsen av skoledagen. På lengre sikt kan det også bli aktuelt å montere mobile støysendere i byggene. Dette vil etter planen ramme elever i både barneskole, ungdomsskole og videregående skole.

Det er SV som står bak det nye forslaget, som har til hensikt å demme opp for de økende konsentrasjonsproblemene i grunnskolen. Flere rapporter har vist at ivrig mobilbruk i timen går på bekostning av konsentrasjonen og prestasjonene til elevene.

I en nylig undersøkelse ved NTNU kom det blant annet frem at to av tre 14-15 åringer skriver SMS i timen. Studien viste også at nesten hver fjerde elev i alderen 11-13 hadde brukt SMS til å jukse på prøvene.

- Vi kan ikke la mobilbruk få ødelegge for undervisningen. Stadig flere lærere opplever det som et problem at elevene er mer opptatt av mobiltelefonen enn det som skjer fremme på tavla, sier SVs Kristin Latoft.

Talsmann for FrPs utdanningspolitikk, Lars Grømmerud, er blant flere sentrale politikere som stiller seg positive til forslaget.

- Dette kan hjelpe til å få et bedre læremiljø. Samtidig kan vi på en effektiv måte få satt en stopper for mobbing via mobitelefonen, sier Grømmerud i en kommentar til Nettavisen i dag.

Utdanningsminister Kristin Clemet har også gitt forslaget sin støtte, og dermed vil man ha et flertall i Stortinget når saken legges frem i mai. Et endelig vedtak vil kunne tre i kraft allerede innen slutten av året.


Aprilsspøk: For den som ikke har fått med seg det, var dette altså dette årets variant av aprilsspøken. Vel kan mobiltelefonen være irriterende for en stakkars lærer, men støysendere og tvangsinndragning er nok enda litt kraftig kost for politikerne.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen