Forbyr lokkepriser

Alternativ tekst mangler
Forbrukerombudet mener Telios reklame for IP-telefoni er villedende
(Ill.-bilde)

Bredbåndstelefoniselskapet Telio har i lengre tid hatt en reklamekampanje gående som markedsfører med "gratis" tellerskritt. Det reklamekampanjen ikke opplyser om er månedsavgiften (kr 159,-) etableringsgebyr (kr 495,-), tellerskritt til mobiltelefon (kr 0,89,-) og utenlandstakster til andre områder enn Vest-Europa og Nord-Amerika.

Reklamekampanjen fokuserer stort på "kr 0,-" og mottoet "tellerskritt skal være gratis". Forbrukerombudet mottok i januar 2004 en klage å denne markedsføringen, og en måned senere informerte Forbrukerombudet Telio om at selskapets markedsføring er villedende, og dermed ulovlig.

Brutte løfter

Etter flere måneder med kommunikasjon mellom Forbrukerombudet og Telio, hvor ombudet holdt fast ved sitt synspunkt, kom det frem at Telio ville unngå å benytte ordene "gratis" og "billigst" i deres kampanjer, ettersom dette kunne være villedende for forbrukerne.

Kun tre måneder etter dette kom en ny reklamefilm fra selskapet, da med påstanden "Med Telio bredbåndstelefoni vil tellerskrittene være "0,-" kroner hele døgnet". Forbrukerombudet stemplet straks denne reklamefilmen som villedende og utilstrekkelig veiledende.

Under ett år etter startet Telio en reklamekampanje på trikk og buss, hvor ordet "gratis" atter en gang ble brukt som lokkemiddel, på tross av at selskapet tidligere hadde informert om at de ville unngå dette.

Villedende internettreklame

I slutten av januar i år oppdaget Forbrukerombudet reklamebannere på msn.no og biip.no, hvor Telio informerte om at man kunne prøve bredbåndstelefoni for kr. 0,-. Reklamen informerte ikke om de reelle kostnadene.

På bakgrunn av dette fattet Forbrukerombudet et vedtak som forbyr Telio å benytte "kr 0,-" i deres reklamekampanjer, hvis ikke de reelle kostnadene blir fremhevet på samme måte. Telio er dømt til å betale kr 400 000 hvis selskapet overtrer vedtaket. Vedtaket i sin helhet kan leses her (PDF-fil).

Telio har klaget vedtaket inn for Markedsrådet.

(Kilde: Forbrukerombudet)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen