(Bilde: Shutterstock/113544646)

Forbyr patenter på programvare

Historisk vedtak etter fem års diskusjon i New Zealand.

Etter fem år med diskusjoner, vedtok parlamentet i New Zealand nylig et lovforslag som forbyr å ta patent på programvare. Noe som kan virke oppsiktsvekkende, er at lovteksten faktisk sier at «et dataprogram ikke er en oppfinnelse».

Nettsiden Ars Technica påpeker at dette kan være en hendig måte for lovmakerne å snike seg unna en tidligere lov. Denne stadfestet at «patenter kan innvilges til enhver oppfinnelse, enten det er et produkt eller en prosess, på alle teknologiske områder».

Tar høyde for helheten

Selv om den nye loven forbyr patenter på programvare, er ikke dette hele sammenhengen. Teksten dreier seg om «et dataprogram som sådan», og tar med andre ord høyde for praktisk bruk, eller «prosesser».

Et eksempel på dette kan være hvis dataprogrammet forbedrer maskinvare eller er en del av en større prosess man har oppfunnet. Lovteksten tar selv utgangspunkt i en vaskemaskin.

Hvis din løsning gjør at vaskemaskinen blir mer energieffektiv, men kun implementeres gjennom et dataprogram, vil denne nyvinningen fremdeles bli beskyttet av lovverket på bakgrunn av helheten.

Mye gøy med patenter også:
Gjenoppliver eldgamle patenter med 3D-skriving »

(Kilder: New Zealand Legislation via Ars Technica)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen