Forbyr MSN Messenger

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Den neste oppgraderingen som kommer til 3G-nett her hjemme er HSDPA. Da vi var på CeBIT i Tyskland tidligere i år, fikk vi demonstrert de enorme hastighetene denne teknologien byr på. Med HSDPA kan du for eksempel laste ned film i sanntid og se den på PC-en eller en TV. Med andre ord fungerer teknoogien som en vanlig bredbåndslinje til mobiltelefonen din.

Nå mobiloperatøren T-Mobile i Storbritannia lagt begrensninger på hvordan deres HSDPA-kunder får bruke internettforbindelsen. Den nye teknologien åpner for bruk av IP-telefoni over mobilnettet, noe som får det til å gå kaldt nedover ryggen til operatøren.

I forbindelse med den kommende lanseringen av HSDPA i T-Mobiles nett, vil kundene få mulighet til å tegne et abonnement hvor man betaler en fast pris på internettbruk i hastigheter opp til 1,8 Mbps sammen med et eget datakort til PC-en. Men samtidig må kundene godta vilkår som sier at det er strengt forbudt å benytte seg av IP-telefoni som for eksempel Skype, og lynmeldingstjenester som MSN Messenger.

– Det var en kommersiell avgjørelse vi tok, sier Rob Langton, T-Mobiles britiske markedsføringssjef for datatjenester, til nettstedet ZDnet.co.uk. – Vi tar betalt to og en halv gang mindre enn våre konkurrenter. Vi sikter på bedriftsmarkedet. Vi har snakket med våre kunder, og det (IP-telefoni, red. anm) er ikke viktig for dem, sier Langton.

Tony Lock, sjefsanalytiker hos analyseselskapet Bloor Research, tror T-Mobile har lagt ned forbudet fordi operatøren ønsker å selge en egen IP-telefon- og lynmeldingstjeneste.

Om en kunde blir tatt for å bruke IP-telefoni eller lynmeldingstjenster i T-Mobiles HSDPA-nett, vil hun bli regelrett kastet ut av nettet, og må finne seg en ny operatør.

Nettstedet Mobilemag.com bemerker imidlertid at T-Mobile kan støte på problemer med denne praksisen om andre mobiloperatører vil tillate IP-telefoni og lynmeldingstjenester i sine mobilnett. Likevel kan dette bety at andre operatører også får en unnskyldning til å forby tjenestene når de åpner HSDPA-nett.

Her hjemme er HSDPA så langt såpass langt unna at spørsmålet enda ikke er aktuelt. Verken Telenor Mobil eller Netcom har i dag lagt noen begrensning i bruken av slike tjenester.

(Kilder: Mobilemag.com, ZDnet.co.uk)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen