Forbudt med strømverstinger

Delstaten California har fått en ny lov som setter strengere krav til hvor mye strøm en flatskjerm skal ha lov til å bruke. Loven ble undertegnet onsdag i Sacramento, og tilhengere av loven sier at delstaten vil spare forbrukerne for åtte milliarder dollar (rundt 45 milliarder
norske kroner). Det vil tilsvare energiforbruket for over 800 000 boliger, melder Nettavisen.

I den nye loven kreves det at flatskjermer som blir solgt i delstaten fra 2011, må bruke 33 prosent mindre strøm enn de som selges i dag. Fra 2013 må skjermene ha halvert energibehovet i forhold til dagens nivå.

Kommer lignende krav til Norge
EU er også i en prosess med å se på liggende tiltak vedrørende energiforbruk på flatskjermer. Allerede til neste år innføres krav om hvor mye en skjerm kan trekke i standby-modus, og fra den 7. januar vil en flatskjerm kun kunne bruke 0,5 watt i standby.

- Det vil komme en liggende EU/EØS-lov som også vil gjelde Norge. Spørsmålet er bare når og hvordan. Allerede neste år vil vi få krav om at standby-forbruket på flatskjermer ikke kan overskride 0,5 watt, forklarer Erik Andersen i Elektronikkbransjen til Teknofil.

Krav om energimerking
Om du tar turen innom en elektrisk butikk i dag vil du se at hvitevarer er merket med en energimerkningslapp. Det vil på sikt også komme en tilsvarende merking av flatskjermer, slik at du kan lese av strømforbruket på skjermen skal kjøpe.

- Det vil på sikt komme krav om energimerking av flatskjermer. Dermed kan du på samme måte som hvitevarer i dag lese av hva produktet trekker i strøm, sier Andersen.

Sjekk hva din flatskjerm trekker
Før energimerking av flatskjermer er på plass i butikkene, har du fortsatt mulighet til å sjekke hva din flatskjerm bruker av strøm. Tidligere i år lanserte Elektronikkbransjen sin egen søketjeneste, der du kan slå opp og se hva din flatskjerm bruker.

- Ja, tidligere i år lanserte vi vår søketjeneste, hvor du kan søke opp og sjekke strømforbruket på flatskjermen din. Her skal du finne de aller fleste aktuelle merker og modeller, forteller Andersen.

Utgjør 40 prosent
Av det totale gjennomsnittsforbruket av strøm i Norge, utgjør elektroniske applikasjoner hele 40 prosent. I det totale forbruket er også koking og oppvarming av vann inkludert.

- I forhold til gjennomsnittsforbruket av strøm i norske husstander, utgjør elektriske applikasjoner 40 prosent. Da regner vi også med energi som går med til koking og oppvarming av vann, avslutter Andersen.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen