Forbudt med hands-free?

Forbudt med hands-free?

Risikoen for å være involvert i en bilulykke dersom du snakker i mobilen mens du kjører, er tilsynelatende langt større enn om du bare har trafikken å tenke på. Det mener i alle fall amerikanske National Safety Council, som nå vil forby all mobilprat i bilen, ifølge ABC News.
 
Og tror du at det er sikrere å prate med ”hands-free” i bilen, har du bare delvis rett. Det er nemlig en falsk trygghet, skal vi tro organisasjonen.
 
Høy risiko
National Safety Council har nå startet en kampanje for å påvirke lovmakere og bedrifter til å støtte et totalforbud for bruk av mobiltelefon i bilen.
 
- Vitenskapen forteller oss at når vi prater i mobilen mens vi kjører, er det en høyrisikoaktivitet – veldig, veldig risikabelt. Men folk flest forstår ikke det, sier leder Janet Froetscher i National Safety Council til ABC News.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)
 
Falsk trygghet?
I Norge – og ellers i verden – er det generelt akseptert at det er tryggere å bruke et headsett når du prater i mobilen mens du kjører bil. Dette er også fullt lovlig her til lands. En studie fra 2005 foretatt av Insurance Institute for Highway Safety (IIHS), viste at sjåfører som pratet i mobilen hadde fire ganger så stor sjanse for å bli involvert i en trafikkulykke med personskader. Årsaken skal være at du blir distrahert av samtalen.
 
- Jeg tror det fortsatt er en stor misforståelse blant sjåfører og lovmakere, rent intuitivt, at hands-free samtaler er sikrere. Og det kan være at det er en sikkerhetsmargin der, men det er fortsatt utrygt, sier Ann McCartt fra IIHS til ABC News.
 
Forslaget om å forby mobilprat i bilen møter imidlertid mye motstand. Amerikanske bilførere har i likhet med norske sjåfører lagt seg til vanen å snakke i mobilen mens de kjører, og mange mener denne vanen blir vond å vende. I tillegg blir en eventuell lov vanskelig å håndheve for politiet.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen