Forbudt å laste ned film og musikk

I dagens lovtekst er det ingenting som forbyr deg å laste ned film og musikk fra nettet, mens programvare er en helt annen sak. Såkalt "kopiering til privat bruk" er fullt lovlig, men i det øyeblikket du deler dine kopier med andre bryter du loven.

Det er et nytt forslag til åndsverkslov som blir presentert for Stortinget på fredag, og det nye forslaget forbyr all form for piratkopiering. Den nye loven er basert på EUs Infosoc-direktiv, og en tilsvarende lovendring er allerede blitt vedtatt i Sverige. Fra og med 1. juli forbyr Sverige all kopiering av filmer og musikk som man ikke har fått tak i på lovlig vis. Samme loven vil forby salg av programvare som kan bryte kopisperrer på ulike media.

Nøyaktig hva de nye lovene her i landet vil tillate er foreløpig ukjent. Blant annet er spørsmålet om man har lov til å ta kopier av CDer og DVDer man har fått tak i på lovlig vis, noe som er forbudt ifølge EU-direktivet, men i dag er lov i Norge. Ifølge Aftenposten vil det være utformingen av lovteksten som avgjør dette, og det kan bli rom for tolkning her.

Selve innholdet i loven er ikke kjent, men Kultur- og kirkedepartementet bekreftet ovenfor NTB at lovforslaget skal opp i Statsråd på fredag.

Kilde: Aftenposten

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen