Forbud mot voldsfilming

Forbud mot voldsfilming

Tidligere denne uken vedtok Frankrike å innføre en lov som tilsier at fotografering eller filming av voldsepisoder kan straffes med bøter på over 600.000 kroner og fengsel i opptil fem år. Loven gjør et unntak for pressefotografer og journalister, men rammer øvrige nådeløst.

Meningen med loven er å stoppe distribusjonen av såkalt ”underholdningsvold”, eller ”happy slapping” som fenomenet kalles på engelsk.

Underholdningsvolden innebærer at tilfeldige offer blinkes ut og utsettes for vold, alt mens overfallet dokumenteres via film eller bilder. Meningen er så å spre opptakene via MMS eller legge dem ut til allmenn ”forlystelse” på Internett.

Sterke klager

Flere organisasjoner i Frankrike klager derimot over loven og kaller den et inngrep i ytringsfriheten.

– Det er spesielt beklagelig at en privatperson forbys å filme politivold og tilgjengeliggjøre opptakene via bloggen sin eller andre nettsider, konstaterer Reportere uten grenser i en pressemelding.

Organisasjonen, som jobber for pressefrihet i alle land, tilføyer at det er nettopp privatpersoner som i disse dager står for den betydeligste dokumentasjonen av overgrep fra myndighetenes side.

Begrensninger i Norge

– Hva gjelder beskyttelse av menneskerettighetene er det privatpersonene, ikke pressen, som har stått for de viktigste bidragene gjennom bilder og filmer av overgrep. Det er sjokkerende at slik aktivitet nå kriminaliseres i et vestlig demokrati, skriver Reportere uten grenser.

I Norge eksisterer det få begrensinger på filming og fotografering av fremmede, men det foreligger til gjengjeld tydelige begrensninger på distribusjonen av slike opptak.

For eksempel fastslår åndsverkloven at ”Fotografi som avbilder en person kan ikke gjengis eller vises offentlig uten samtykke fra den avbildede”.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen