Forbud mot redigering av bilder?

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Dama er 59 år gammel.
Dama er 59 år gammel.

Går du tjue år tilbake i tiden, fantes det ca ett dusin mennesker i verden som så ut som en supermodell, og ble brukt for alt de var verdt i reklamekampanjer. Det skapte et skjønnhetsideal for unge mennesker som var fullstendig urealistisk. Men tidene forandrer seg, og skjønnhetsidealene med dem. I dag finnes det ingen mennesker som når opp til skjønnhetsidealene, og dermed må man bruke ganske omfattende metoder for å trikse dette til.

Det er et kjent fenomen at det i mange tilfeller har vært mannebein som har figurert i reklamene for nylonstrømer, fordi det var vanskelig å finne kvinnebein som var slanke nok. Nå er ting lettere, det er bare å la bildebehandlingsprogrammet gjøre jobben. Der kan man gjøre modellen slankere, ta bort rynker rette på neser, fikse tenner og alt annet som trengs.

Dette gjør at oppvoksende generasjoner, får et inntrykk av hvordan man bør se ut, som er fullstendig hinsides all fornuft.

I Storbritannia har noen derfor tatt til orde for å sette begrensinger på hva man kan gjøre av slik triksing, og da særlig i reklameannonser rettet mot barn under 16 år. I Norge er det generelt forbud mot reklame rettet mot barn, så det burde i teorien ikke være noe problem, men dette er en lov som ingen ser ut til å bry seg om, aller minst myndighetene, så spørsmålet er nok relevant her i landet også.

Spørsmål som reiser seg er

  • Ønsker vi et skjønnhetsjag som bare skaper tapere?
  • Er det mulig å sette begrensinger som nevnt over?
  • Hvordan kan man håndheve noe slikt?
  • Kan dette også lett ramme andre områder?
  • Er dette et initiativ fra konservative grupper, som senere vil innføre dette som et generelt forbud, da de mener at et redigert bilde ikke viser virkeligheten?
  • Er det i det hele tatt mulig i henholdt til grunnlover og internasjonale avtaler?
  • Og mange andre spørsmål

Dere kan finne artikler om dette hos Politiken.dk, Yahoo.com og Scottkelby.com. Der er det også diskusjoner på gang. Men sett gjerne i gang debatten også her i Norge, på Akams forum. Da er stafettpinnen hos deg som leser. Kjør debatt.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen