Forbrukerrådet ut mot Jobs

Forbrukerrådet ut mot Jobs

Det skriver Nettavisen.

I går kveld gikk Apple-sjef Steve Jobs kraftig ut mot musikkindustrien og deres krav om kopisperrer.

- Forestill deg en verden der alle nettbutikker selger musikk med åpen kildekode uten DRM-beskyttelse. I en slik verden vil alle spillere kunne spille av musikk fra alle nettbutikker. Dette er det klart beste for forbrukerne, og Apple ville støttet dette med en gang, skriver Jobs i et åpent brev.

I brevet påpeker Jobs gang på gang at brukere av iTunes ikke er låst til iPod, og at man som iPod-bruker fint kan spille av andre åpne formater.

Flere eksperter har allerede gått ut og kalt dette et PR-stunt for å fremstille Apple som noe annet enn et selskap som forsøker å låse kunder av iTunes til iPod.

Ambivalent forbrukerråd
Torgeir Waterhouse i Forbrukerrådet sier til MacNN at de har blandede følelser overfor utsagnet.

Forbrukerombudet har nå fått med seg en rekke land i kampen mot iTunes’ brukervilkår, og mange anser utsagnet som et direkte resultat av at blant annet Frankrike har stilt seg bak det norske initiativet.

- Vi har sagt tidligere at det er iTunes Music Store som tilbyr en tjeneste til kundene, og at de derfor har plikt til å tilby et forbrukervennlig produkt, sier Waterhouse.

- Snur poenget på hodet
Han er særlig skeptisk til at Jobs påstår at kunder ikke låses til å bruke Apple-produkter når de kjøper musikk fra iTunes, når faktum er at hele poenget med DRM-funksjonaliteten i musikken er å hindre den å bli spilt på andre enheter.

- Steve Jobs snur hele poenget på hodet ved å påstå at iPod-brukere ikke låses til iTunes. Problemet vi angriper er selvsagt det motsatte, iTunes-kunder låses til iPod, sier Waterhouse.

Litt enig

Waterhouse er likevel enig med Jobs i at plateselskapene har en stor del av skylden for den uheldige situasjonen for musikkundene.

- Det er helt klart at plateselskapene bærer en del av ansvaret for situasjonen kundene er satt fast i, men uansett hva slags avtale iTunes har gått med på, er de fortsatt selskapet som selger musikk til kundene, og er ansvarlige for å tilby kundene en god avtale i henhold til norsk lov.

Angående Jobs vilje til å umiddelbart gå over til DRM-fri musikk er Waterhouse svært positiv.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen