Forbrukerrådet stevner iTunes

Forbrukerrådet ser på vilkårene i iTunes som et eksempel på en generell utvikling hvor forbrukere får stadig innskrenkede rettigheter, skriver Forbrukerrådet i et nyhetsbrev. Apple-eide iTunes Music Store er den største aktøren på musikknedlastings-markedet. Musikk som kjøpes fra iTunes kan bare brukes med mp3-spilleren iPod.

Urimelige vilkår
For å ta i bruk iTunes må forbrukeren samtykke i en rekke vilkår. Ved gjennomgang av disse vilkårene, fant Forbrukerrådet en rekke tvilsomme formuleringer.

- iTunes kan endre rettighetene dine til musikk som allerede er kjøpt. Noe som er i strid med grunnleggende kontraktsrettslige prinsipper. iTunes hindrer også forbrukerne i å bryte kopibeskyttelsen (DRM-en) for å bruke andre mp3-spillere enn Apples iPod. Dette er et klart brudd på åndsverksloven, sier Grøndal.

Bryter angrerettloven
iTunes bryter også angrerettloven ved ikke å gi opplysninger forbrukerne har krav på når de handler på nettet. Som en konsekvens av dette har forbrukerne angreretten i behold ved nedlasting av filer fra iTunes.

Etter Forbrukerrådets oppfatning bærer vilkårene i sin helhet preg av at de er ubalansert og ensidig utformet.

-Forbrukeren gis få eller ingen rettigheter, mens selger, iTunes, forbeholder seg en rekke, til dels urimelige rettigheter, sier Grøndal.

Engelsk rett
iTunes Europa er lokalisert i Luxemborg og faller inn, i følge vilkårene, under engelsk lovgivning. Forbrukerrådet, på sin side, er uenig i dette.

- iTunes.no kan bare brukes av norske forbrukere. Domenenavnet og språket norsk, dessuten oppgis prisene i norske kroner.

- Alt dette tyder på at norske forbrukervernregler kan få anvendelse på iTunes, og at tjenesten kan reguleres av den norske markedsføringsloven, sier Grøndal.

Rett til erstatning
iTunes vilkår innskrenker også forbrukernes rett til erstatning. I vilkårene heter det:

iTunes garanterer ikke at tjenesten vil være fri for tap, korrupsjon, angrep, virus, forstyrrelser, hacking eller andre sikkerhetsinntrengninger, og iTunes fraskriver seg ethvert ansvar i forbindelse med dette.

-Forbrukerne avskjæres fra å gjøre gjeldende erstatningskrav dersom programvare fra iTunes skaper sikkerhetshull som hackere utnytter. Dette er en meget relevant problemstilling senest aktualisert med saken rundt Sony BMGs nyeste DRM, XCP, sier Grøndal.

En slik begrensning i iTunes erstatningsansvar strider mot alminnelige kontraktsrettslige prinsipper og er, etter Forbrukerrådets oppfatning, et urimelig avtalevilkår.

Ikke bare Itunes
Mange andre nedlastingstjenester opererer med tilsvarende avtalevilkår.
- CDON.com, prefueled.com og MSN.no er eksempler på slike tjenester. Vi ber derfor Forbrukerombudet gjennomgå vilkårene til disse nedlastingstjenestene, sier seniorrådgiver Torgeir Waterhouse.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen