Forbrukerne seirer i Høyesterett

I saken om hvorvidt man skal ha to eller fem års reklamasjonsrett på mobiltelefoner har Høyesterett funnet at mobiltelefoner har en forventet varighet på tre til fire år, og dermed faller inn under bestemmelsen om fem års reklamasjonsrett. Dommen fra Oslo Tingrett som falt i fjor blir dermed opprettholdt. Den ble anket av Stiftelsen Elektronikkbransjen som sammen med Nokia mente at mobiltelefoner burde ha to års reklamasjonsfrist.

I en pressemelding skriver advokatfullmektig Tore Strandbakken i Help Forsikring at det ventes at avgjørelsen også vil få betydning for reklamasjonstiden for andre typer småelektronikk, for eksempel kameraer og mp3-spillere. Help Forsikring har ført saken på vegne av forbrukerne, og får støtte fra Erik Lund-Isaksen i Forbrukerrådet, som uttaler at "Det er også verdt å merke seg at denne dommen også må bety at det er fem års reklamasjonsrett på produkter som kameraer og MP3-spillere".

Synnøve Bjørke, administrerende direktør i Elektronikkbransjen uttaler til Forbruker.no at de er svært skuffet over dommen, samt at den er "forvirrende" på grunn av formuleringen om at forventet levealder på en mobiltelefon er "tre til fire år". Formuleringen stammer for øvrig fra bransjens egne mobilvettregler (PDF). Interessant er det også at dette dokumentet noe bombastisk slår fast at "reklamasjonstiden er 2 år", noe som det nå altså er endelig fastslått er direkte feil. Også Nokias Håkan Blom er forståelig nok skuffet over dommen, noe som ikke burde forundre noen, siden Nokia har opplevd sin del av feil på mobiltelefoner. Nøyaktige tall nekter de imidlertid å oppgi.

Mange av Akams lesere som har luftet problemer med kameraer og reklamasjonstid i vårt forum har dermed sannsynligvis sterkere kort å slå i bordet med overfor forhandlerne. Dette kan imidlertid påvirke prisnivået på digitalkameraer, fordi forhandlere og produsenter må dekke inn ekstra kostnader.

Les hele dommen her og Hardware.nos guide "Juss på nett" finner du her.

På vår søsterside amobil.no finner du mer informasjon om dommen.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen