Forbered deg på virusflom

Virus på mobilen har til nå vært svært begrenset i omfang, men dette er i ferd med å endre på seg, sier Mark Davenport i antivirusselskapet Bullguard. Den kraftige veksten i smartmobiler vil trekke virusforfatterne med seg.

De virusene vi har sett til nå er ganske enkle, og er mer til plage enn egentlig til skade. Men det finnes allerede harmfulle virus, som sletter kontakter, dupliserer seg og gjør mobiltelefonen ubrukelig, sier Davenport. 

Smitter alle
- Virus kan smitte alle telefoner, ikke bare de mest avanserte. Men jo mer avansert mobiltelefonen er, til større er sjansen for at den blir infisert. Mer avanserte mobiler kan også kjøre mer avanserte virus, og vi kommer til å se dette som et like stort problem på mobilen som det er på PC. - Når da? – Om 12 til 18 måneder, spår Davenport.

Bullgard er et selskap som lever av å selge programvare som skal hindre at mobilen blir smittet. Vi nærer derfor en viss skepsis til anslagene. – Du kan selvsagt vente med å installere programvaren til virusbølgen kommer. Men da kan det være for sent, sier Davenport. Han selger en løsning som skal gi deg virusbeskyttelse i ett år for om lag 360 kroner.

I følge Davenport er det ikke bare de med smartmobiler som trenger antivirus. Alle mobiltelefoner med enten blåtann, nettleser, e-post, MMS eller Ir kan i teorien utsettes for ondsinnet kode. – Selv de gamle mobiltelefonene som bare hadde SMS kunne bli slått ut av meldinger med spesielle tall- og tegnkombinasjoner. 

Lett å manipulere
Og Davenport har liten tro på at vi kan demme opp for bølgen ved å unnlate å installere ukjent programvare. Han rekker frem et innpakket drops og spør; – Ser du dette sukkertøyet? Hvordan vet du at det er trygt å spise det. Det har en kjent logo på utsiden, men den kan være falsk. Eller noen kan ha manipulert innholdet. Du kan aldri være helt sikker. Derfor trenger du en beskyttelse, sier han. 

Med Bullgards antivirus skal du ikke kunne installere smittet programvare, selv om du lar deg lokke til å forsøke. Da vil programvaren blikkere installasjonen.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen