Forbedrer harddiskplatene

[object HTMLTextAreaElement]

En harddisk består som kjent av en eller flere plater. Hver av disse platene er bygget opp av fire lag. I rekkefølge fra bunnen og opp er disse lagene et bærelag, et magnetisk lag (der dataene lagres), et beskyttelseslag og til slutt et tynt lag med smørevæske.

Det øverste laget, smørelaget, reduserer friksjonen mellom lese/skrive-hodene og beskyttelseslaget. For å kunne øke datatettheten må de to øverste lagene ta mindre plass i høyden. Men man må være svært varsom, for dersom smørelaget ikke gjør jobben sin kan beskyttelseslaget bli overopphetet og det magnetiske laget tæres bort.

Smørelaget i dagens harddiskplater er rundt 2 nm høyt, mens beskyttelseslaget tar omtrent 5 nm i høyden. 3 nm over smørelaget igjen befinner lese/skrive-hodene seg. Det må nemlig være noe "luft" over smørelaget, ellers fungerer det ikke effektivt.

Det Fujitsu har gjort er å krympe og effektivisere smørelaget og slå dette sammen med beskyttelseslaget. Det betyr at lese/skrivehodene kan plasseres nærmere det magnetiske laget, som igjen betyr at man kan operere med fysisk mindre bits - som til slutt betyr mer data per plate.

Ifølge Fujitsu er teknologien ett steg på veien for å kunne tilby harddiskplater med en datatetthet på 1 terabit per kvadrattomme innen 2010.

(Kilder: VR-Zone, Dailytech)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen