SpaceX skal nå forsøke å lande raketten sin på land. Dette bildet viser en tidligere oppskytning.
SpaceX skal nå forsøke å lande raketten sin på land. Dette bildet viser en tidligere oppskytning. (Bilde: SpaceX)

For første gang skal SpaceX forsøke å lande på fast grunn

- Veldig spennende nyheter, sier NASA om det nye forsøket.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Tesla-grunnleggeren Elon Musk sitt romselskap SpaceX har satt seg som mål å utvikle en rakett som kan lande seg selv etter å ha blitt brukt til oppskytning, noe som potensielt kan revolusjonere romfarten ved å gjøre utskytningene langt rimeligere.

Så langt har forsøkene med teknologien bestått i å lande rakettene på spesielle lektere på sjøen, noe som hittil ikke har gått så bra. Ifølge den amerikanske avisen Florida Today skal SpaceX imidlertid nå prøve noe nytt, nemlig lande på fast grunn i stedet.

SpaceX har teknisk sett klart å lande raketter før, men det var bare testoppskytninger. Her ser du raketten fly opp, og så lande igjen »

Egen landingsplass

Opplysningene stammer fra en NASA-medarbeider som avslørte planene under et pressearrangement nylig, men er hittil ikke blitt offisielt bekreftet av SpaceX selv. Talspersonen selv omtalte nyhetene som «svært spennende».

Falcon 9-raketten under en tidligere oppskytning.
Falcon 9-raketten under en tidligere oppskytning. Foto: SpaceX

Ifølge NASA skal SpaceX forsøke å lande en av sine Falcon9-raketter på en egen landingsplass ved Cape Canaveral Air Force Station i nærheten av Kennedy Space Center i Florida, hvor de fleste av NASAs utskytninger finner sted.

Det skal være snakk om oppskytning av kommunikasjonssatelitter, og begivenheten kan visstnok finne sted som tidlig som den 15. desember, altså om ikke lenge, uten at dette altså er bekreftet.

Lite hell så langt

SpaceX har som kjent ikke hatt stort hell så langt med sine landinger. I januar i år endte landingsforsøket på sjøen med en spektakulær eksplosjon fanget på kamera, og det samme skjedde under et forsøk i april. Som om ikke dette var nok opplevde SpaceX i juni at Falcon9-raketten gikk i oppløsning etter oppskytning

Landingsforsøkene på sjøen var ifølge Florida Today kun ment som  «øvelseslandinger» før SpaceX ville ta steget over til en bakkelanding, som vil gjøre det enklere å hente rakettene igjen. Hvorvidt det nye landingsforsøket på land, hvis det skal finne sted, gjenstår jo å se.

NASA planlegger så smått en reise til Venus: Der er det særdeles varmt og lite gjestmildt »

(Via The Verge)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen