(Bilde: Montasje: Akam.no)

For deg som filmer alene

Canon med ny modell i Cinema EOS-serien.

Canon har i dag lansert en ny modell i sin EOS Cinema-serie. I utgangspunktet er det snakk om en litt enklere og mindre versjon av modellen C300, som ble lansert høsten 2011.

Den nye kameraet er litt mindre enn sine søsken C300 og C500, og er i utgangspunktet relativt likt som førstnevnte på spesifikasjonssiden. Canon markedsfører kameraet som et videokamera for fotografer som jobber alene, og derfor er C100 konstruert som et kamera som skal være enklere å bruke for dokumentarfilmskapere eller nyhetsfotografer. I tillegg er kameraet myntet på de som filmer med speilreflekskameraer, og som ønsker seg et rimeligere alternativ i Cinema-serien.

Les også: Canon frir til filmskaperne

Canon EOS C100.

Det nye videokameraet er utstyrt med en super 35 mm CMOS bildebrikke på 24,4 x 13,5 mm. Den har en oppløsning på 8,3 megapiklser, som er tilsvarende den man finner i C300. Kameraet filmer i FullHD og har 24 mbps som raskeste bitrate. Til sammenligning klarer C300 50 mbps. Man kan variere antall bilder per sekund mellom hastighetene 24/25/30p og kameraet har en bildefrekvens på 50 eller 60i, avhengig om man fotograferer i PAL eller i NTSC. C100 har også en kraftigere komprimering enn C300, og komprimerer fargene i 4:2:0 sampling. Dataene kan lagres på to SD-kort, og man kan velge om man skal opp på begge kortene samtidig eller automatisk opptak hvor de ene kortet tar over når det andre blir fullt.

Les også: Slipper nytt kamera for Hollywood

Canon EOS C100 har fått en ny LCD-skjerm på baksiden, som kan skyves til siden for å få tilgang til en rekke funksjonsknapper som er plassert bak skjermen. Skjermen har en størrelse på 8,8 cm (3,5 tommer) og har en oppløsning på 922 000 sub-piksler. For å forbedre grepet når man skal filme håndholdt følger det også med et ekstra grep som festet på kameraets høyre side. Dette grepet skal gi en ergonomi som ligner på grepet man finner på speilrefleksmodeller. I grepet er det i tillegg bygget inn en stereomikrofon, samt to XLR-utganger slik at man kan bruke eksterne mikrofoner eller lyd inn.

Les også: Speilrefleks for videoentusiastene

Dette grepet kan tas av og på etter behov, avhengig om kameraet står på stativ eller om man filmer håndholdt. Det er også implementert støtte for ukomprimert HDMI-signal ut, om man vil bruke kameraet i en flerkameraproduksjon. Dette gjøres via kameraets HDMI-utgang, som nå har fått en låsefunksjon som hindrer at den blir nappet ut ved et uhell.

EOS Cinema C100 har et grep man kan ta av og på..

Canon har implementert en rekke automatiske funksjoner på C100 som blant annet en egen AF-knapp som skal gjøre det raskere og enklere for fotografen og sjekke om fokus er plassert riktig. I tillegg har kameraet fått en ny funksjon som heter "Push Auto Iris" som evaluerer eksponeringen og gjør automatiske justeringer før opptak. C100 er også utstyrt med et nytt brukergrensesnitt, som skal gjøre det enklere å endre innstillingene direkte på LCD-skjermen. Canon nevner også i pressemeldingen at kameraet skal få en oppdatert firmware til neste år, som skal gi kontinuerlig, automatisk fokus- og blenderjustering med de nye STM-objektivene i EF-serien.

Canon EOS Cinema C100 vil bli tilgjengelig for salg i løpet av november, og har en veiledende pris på 43 500 norske kroner.

I tillegg til det nye videokamera har Canon nå lansert de nye objektivene i Cinema-serien som ble annonsert samtidig med at Canon slapp EOS Cinema C500 i april. De nye objektivene CN-E15.5-47mm T2.8 L S/SP og CN-E30-105mm T2.8 L S/SP har en veiledende pris på 153 000 norske kroner og vil bli tilgjengelig for salg i henholdsvis oktober og desember. Les mer om de nye objektivene CN-E15.5-47mm T2.8 L S/SP og CN-E30-105mm T2.8 L S/SP.

Kilde: Pressemelding fra Canon

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen