Anmeldelse

Fool's Gold

Ben "Finn" Finnegan (Matthew McConaughey, "EDtv") er en vågal skattejeger som dykker i Karibien på leting etter en fortapt, spansk skatt fra 1715. Ettersom han ikke er den skarpeste kniven i skuffen har han problemer med både det ene og det andre, blant annet det havarerte ekteskapet med Tess (Kate Hudson, "The Four Feathers") og pengeproblemer til den kriminelt rike hiphopstjernen Bigg Bunny (Kevin Hart, "In the Mix"), som også har morderiske tendenser. Tess har fått seg jobb ombord på luksusyachten til den sympatiske mangemillionæren og pensjonisten Nigel Honeycutt (Donald Sutherland, "Cold Mountain"), og når Finn hører om dette, øyner han et nytt håp om en investor. Problemet er at Bigg Bunny også er på sporet av den tapte rikdommen, og det er duket for et ellevilt kappløp.

Vakkert, vilt og vått:
Vakkert, vilt og vått: "Fool's Gold" i et nøtteskall.

Friskhet over originalitet

Ja, dere har sett dette mange ganger før i ulike varianter. Minnene svinner hen til filmer som "Jakten på den grønne diamant" og "Into the Blue", men som jeg nevnte i anmeldelsen av Nicole Atkins' "Neptune City", spiller originalitet liten rolle så lenge det er godt utført. Og ja, "Fool's Gold" er en god film. Den er god fordi den leverer varene: Den underholder, får en til å le, heie på heltene og bue på skurkene.

Filmen har fått umåtelig negativ omtale i sitt hjemland USA, noe som er uforståelig. "Fool's Gold" er ikke den mest originale eller best regisserte filmen i verdenshistorien, men undertegnede mener at det slettes ikke er nødvendig for å bli underholdt og nyte godt av fortellingen. Man kan bli underholdt på andre premisser enn filmskaperne så for seg, som for eksempel at man ler av hvor dårlig det er, men det er ikke tilfellet i denne filmen. Den er vellagd, velspilt (for det meste) og artig. For å kritisere Rotten Tomatoes-anmeldernes samlede mening: «Full of humorless gags, a predictable storyline and flat performances». Filmen er morsom der den skal være morsom, historien er god for sin funksjon og skuespillet er mer enn akseptabelt. Så det så.

God, gammeldags årgang

Nøyaktig hva er det som gjør denne filmen såpass god og respektabel? Finn er en rimelig dum, men likandes kar som også viser heltemot ved håpløse anledninger. Hvem kan vel ikke heie på en sånn friskus? Tess er ikke bare utrolig vakker og flott, men har også en styrke som kommer til syne gjennom noen få, såre blikk. Den småtriste millionæren Honeycutt kommer til gnistrende liv gjennom skattejakten, og forenes med sin bortskjemte datter Gemma (Alexis Dziena, "Broken Flowers"). Kjeltringen Bigg Bunny og hans lakeier er ikke alle endimensjonale skurker, men viser også usikkerhet og medmenneskelighet, samt en god porsjon parodi på vår tids superstjerner.

Trailer: Fool's Gold

Vis større

Regien er altså veldig solid når den klarer å håndtere alle disse nyansene og samtidig gjøre dem såpass publikumsvennlige slik at de passer inn i denne røverfortellingen. Det er moro fra ende til annen, selv om det ved enkelte anledninger er dødpunkter. Et graverende dødpunkt er selve anslaget på filmen, noe som ikke symboliserer helt klart hvor resten av skuta bærer, men man tilgir dette ganske kjapt når filmen først kommer i gang.

Konklusjon

"Fool's Gold" er et godt fortalt actioneventyr med humoristiske elementer på plass. Vi bryr oss om karakterene og blir engasjert i handlingen. En sjelden gang er det noen kjedelige momenter og enkelte takler antakelig ikke den velkjente formelen filmen bygger på, men alt i alt er "Fool's Gold" flott underholdning med en feelgoodstemning som alle kan unne seg fra tid til annen.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen