Fon lanserer ny WiFi-router

Fon lanserer ny WiFi-router

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Fon er et internasjonalt bredbåndsdelingsprosjekt, eller som de selv kaller seg verdens største WiFi-fellesskap. Konseptet er like simpelt som det er genialt: Folk over hele verden deler sin internettilgang trådløst med andre. For å få tilgang til andres nettilgang må man betale. Dersom man selv ønsker å dele ut eget nett får man tilgang til alle andre Fon-nett i hele verden gratis, i tillegg til 50% av inntektene fra eget tilgangspunkt. Dette er dog ikke noe man blir rik av, gjennomsnittlig utbetaling ligger på 3 euro i måneden.

Fon har skapt en åpen Linuxbasert routerprogramvare som brukes for å dele ens eget nett. Denne programvaren kan kjøres på flere ulike trådløse routere. Ulempen ved dette er at man behøver en router for nettet man deler med verden og en annen for ens egen tilkobling. For å løse dette problemet tilbyr Fon egne routere med to sender/mottakerenheter integrert som automatisk setter opp et eget kryptert nett for personlig bruk i tillegg til et eksternt Fon-nettverk som deles. Det er altså denne routeren som nå er ute i ny versjon.

Det nye i denne versjonen er en USB-port som gir en rekke nye muligheter. Dersom man kobler til en ekstern lagringsenhet, enten i form av en harddisk eller i form av USB-minne, kan routeren laste ned eller opp innhold på nett direkte. Dermed behøver man ikke en kjørende datamaskin for å laste opp eller ned fra nettet. Denne funksjonen er ypperlig for alle som setter i gang nedlastinger som kjører hjemme på nattestid eller mens man er på jobb. Her er det penger å spare på strømmen. Man plugger i lagringsenheten, setter i gang nedlastingene og skrur ganske enkelt av datamaskinen. Funksjonen støtter blant annet YouTube, Facebook, Picasa, Flickr, RapidShare, Megaupload samt BitTorrent direkte og Fon hever at man selv enkelt utvider til flere teknologier og nettsteder ved hjelp av plug-ins.

Men det finnes flere muligheter. Fonera 2.0 har støtte for trådløs backup av PC-er direkte til tilkoblet lagringsenhet, tilgang til webkamera og sist men ikke minst kan man plugge et trådløst internett USB-modem (f. eks. et 3G modem) direkte i routeren og dele tilkoblingen over WiFi. Dermed kan man på en enkel måte dele et trådløst internettabonnement mellom flere PC-er. Programvaren som kjører på routeren er, som nevnt, fri programvare og Fon oppfordrer brukerne selv til å utvide funksjonaliteten og dele utvidelsene med andre.

Routeren er allerede lansert og har en introduksjonspris på 50 euro, eller omtrent 450 kr, en svært overkommelig pris for funksjonaliteten som tilbys.

Fonera 2.0 bestilles direkte fra Fon her.

(Kilde: epost)

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen