Folk deler stadig mer

Nettsamfunnet Facebook har satt store spørsmålstegn ved hva du bør dele av privatlivet ditt med fremmede. Mens ekspertene advarer mot å legge ut for mye personlig informasjon ser publikum ut til å gi stadig mer av seg selv. Mark Zuckerberg, grunnlegger av nettsamfunnet, tror bunnen langt fra er nådd.

Les også: Nettmareritt for Mariell.

Folk deler daglig
På en konferanse i London forrige uke fortalte han om fremtiden for nettsamfunnet. Han tror fortsatt folk har mer å gi av seg selv.

- Når vi først startet var folk langt mer ukomfortable med å dele informasjon. I starten kom det en rekke spørsmål som "bør jeg legge ut hele navnet mitt på Facebook?" og "bør jeg legge ut telefonnummeret mitt på Facebook?". Det som fikk folk over den bøygen var innstillingene for innsyn slik at du selv kan bestemme hvem som får se hva du legger ut, sa Mark Zuckerberg på konferansen, ifølge Techradar.


Folk deler stadig mer av privatlivet sitt på Facebook.

Etter hvert har Facebook sett en enorm økning i hva folk ønsker å dele på nett. I starten var det sporadiske oppdateringer, men etter hvert som nettsiden åpnet for deling av bilder ble oppdateringene foretatt oftere. Når de åpnet for at brukerne kunne føre opp status, så ble profilene på siden oppdatert daglig. Zuckerberg selv mener nettsiden langt fra har nådd toppen for hva folk vil dele, ifølge han kan det virke som om folk blir deler stadig mer jo større muligheter de får. Selv vil han jobbe for at brukere på Facebook skal dele langt mer av sitt privatliv enn det de gjør i dag.

- Deler av designendringen vi gjorde var for å endre utseendet slik at det skal bli enklere å dele. Etter hvert vil større deler av nettsiden bli reorganisert for å hjelpe til med dette, sa Zuckerberg.

Les også: Mange åpne profiler på Facebook.

Mer informasjon gir høyere risiko
Skal vi tro utviklingen på nettet har Zuckerberg rett i sine påstander. Stadig flere legger ut privatbilder og annen informasjon både på Facebook og andre nettsider. Datatilsynet har lenge advart nordmenn mot å gjøre sitt liv altfor tilgjengelig på nett.

- Jo mer informasjon du legger ut jo høyere risiko er det for at denne misbrukes. Facebook har i utgangspunktet godt opplegg for å sikre innsyn i informasjonen som legges ut, problemet er at mange ikke har satt seg inn i hvordan disse funksjonene fungerer, har Ove Skåra, informasjonsdirektør i Datatilsynet, tidligere sagt til Teknofil.


Ove Skåra hos Datatilsynet påpeker at Facebook har gode funksjoner mot innsyn, vel og merke om du vet å bruke de.

Informasjonen du legger ut på nett kan misbrukes av andre både for å få innsyn i dine private hemmeligheter eller utføre ID-tyveri. Slike hendelser er svært ubehagelig og tar mye tid å rydde opp i om det skjer.

Datatilsynet har på sin side laget en guide til hvordan du kan tenke personvern når du deler informasjon på nett. Den kan det nok være smart å gå igjennom for noen og enhver.

Datatilsynets guide finner du her.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen