Fokuserer på Xeon i 2004

Xeon-prosessoren har lang fartstid og derfor et mer etablert merkenavn enn AMD Opteron. Med såpass mediefokus som det har vært på AMDs hybrid-prosessor den siste tiden, er det imidlertid ikke å komme utenom at Intel merker konkurransen på kroppen. Det er derfor absolutt på sin plass at Intel nå kommer med nye Xeon-prosessorer, som kan ta opp kampen mot høytytende Opteron-systemer. En utfording som Intel også denne gangen må møte er forholdet mellom pris og ytelse, som tradisjonelt har talt til AMDs fordel.

1. kvartal 2004 lanseres Xeon MP 3,0 GHz med hele 4 MB L3 cache. Videre ryktes det at to versjoner på 2,2- og 2,7 GHz skal gjøre Xeon-serien mer komplett i "budsjett" rekkene. Prisene sies å starte på rundt 900 amerikanske dollar og strekker seg over 2000 dollar.

Xeon konkurrerer direkte mot AMD Opteron, men har ikke støtte for 64-bits. Intel kjører fortsatt rene linjer med tanke på 32- og 64-bits, men det er selvsagt ikke utenkelig at også dette kan endre seg i fremtiden.

I september dukket en ny CPU opp på Intels planer. Paul Otellini i Intel bekreftet at selskapet jobbet med en Xeon-CPU som har to prosessorkjerner. Denne er foreløpig kjent under kodenavnet "Tulsa", men spesifikk lanseringsdato er enda ikke kjent. Etterhvert vil Xeon-serien bli flyttet over på Nocona-arkitekturen som er aktuell i versjoner på 2,8-, 3,0-, 3,2-, 3,4 og 3,6 GHz - alle med 800 MHz busshastighet. Introduksjonen vil skje 2. kvartal 2004.

Itanium-prosessoren kjemper mot AMD Opteron i de markedene 64-bits prosessering er aktuelt. Det ser ut som om det vil komme mininum fire nye Itanium-prosessorer på markedet i løpet av den neste to års perioden. Trolig vil dette antallet økes ettersom Intel kan komme til å lage flere versjoner i samme serie (Madison 9M, Deerfield, Montecito og Tanglewood).

 

(Kilder: eWeek, Xbit Labs)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen