Fokus på Island

Forberedelser

 

Årets sommerferie gikk til Island. Vi skulle tilbringe omtrent en uke i Reykjavik-området og så noen dager på biltur. Totalt to uker med mye flott og annerledes natur. Foto var definitivt ikke noe hovedformål, men jeg så selvsagt muligheten til å få prøvd noe utstyr i litt mer eksotiske omgivelser enn Aker Brygge, Frognerparken og Akams testrom.

Problemet var som vanlig hva jeg skulle ta med. Både flyturen og en knapp uke i en middels stor bil med fire personer var argumenter for noe enkelt, og selv om andre i gruppen også hadde med kamera var jeg eneste entusiast. I praksis betød det som regel litt begrenset tid på leting etter motiver, og vi var ikke på de mest interessante stedene i morgen eller kveldslys.

Jeg tester masse ultrazoomer for Akam, og det er ikke tilfeldig. Jeg har sans for denne kameratypen (og tilsvarende objektiver for systemkameraer), spesielt i en reisesammenheng hvor et stort zoomområde og kompakte mål er viktigere for meg enn optimal bildekvalitet.

Min eget ultrazoom er en ganske stor og gammel Nikon 8800 som fortsatt kan gi utmerket bildekvalitet, men med bare 10x zoom, treg fokus og lang ventetid mellom to bilder er den uegnet til fugler og alt annet som beveger seg. Rekkevidden er knapt nok bedre enn på de kompakte ultrazoomene Akam testet tidligere i sommer.

Jeg hadde mulighet for å låne et Canon SX1 IS som knuser Nikon 8800 på nesten alle områder og i praksis stod valget mellom dette eller speilrefleks med et par objektiv. Fordelen med SX1 IS er selvsagt størrelsen, men også videomuligheten og bruk av AA-batterier gjorde dette til et interessant alternativ. Island er imidlertid et så fotogent sted at jeg hadde lyst til å ha med et speilrefleks, og vi skulle også en dag på fugletur med guide. Den var ikke rettet mot foto, men det fristet veldig å ha med en Canon 100-400mm IS.

Bildet under viser noen reisealternativ. For den som vi ha noe virkelig enkelt kan en av de vanntette modellene være et bra alternativ. Akam hadde nylig en fellestest av disse og på bildet under er gruppen representert ved Panasonic DMC-FT1 som kom på andreplass etter Canon D10 i denne testen. I midten er Canon SX1 IS som representerer ultrazoomklassen, mens kameraet til høyre er Canon 450D med Canon 18-200 IS objektiv. Det er opplagt at en ultrazoom kan spare mye plass og vekt.

Til slutt var det ønske om kraftigere tele og raskere fokus enn det SX1 IS gir som avgjorde valget. Jeg tok med speilrefleks og to objektiver, Canon 18-200 IS og Canon 100-400L IS USM. Telezoomen er min, mens 18-200 IS hadde jeg mulighet for å låne. Dette er et objektiv jeg har hatt lyst til å prøve siden det kom på markedet og en ferietur var en passende anledning.

Valg av kamerahus var neste punkt. Selv har jeg Canon 30D, men kunne få låne et Canon 450D. Jeg ville ha med et lite og lett stativ som egentlig ikke er egnet for bruk sammen med 100-400mm, men ved bruk av Live View og selvutløser reduseres faren for rystelser en del. Det gjør selvsagt MLU også, men personlig synes jeg Live View er raskere og enklere på stativ. Jeg valgte derfor 450D som har Live View, og med 50% flere piksler enn 30D tåler bildene litt mer beskjæring før kvaliteten blir for dårlig. 450D har dessverre mindre buffer, og autofokusen er heller ikke helt på høyde med 30D så det dette var ikke noe opplagt valg. I tillegg til speilrefleksen tok jeg også med Panasonic DMC-FT1 som er vanntett, har mulighet for å ta opp videoklipp og ikke minst – går ned i en lomme.

Jeg hadde bare ett batteri til hvert kamera så lader var nødvendig. For å slippe å dra på flere ladere brukte jeg en Ansmann Digicharger Vario som kan lade det meste. I tillegg til kamerabatterier lader den også mobilbatterier og oppladbare AA-batterier. Jeg har brukt den et års tid sammen med en rekke kamerabatterier og flere mobilbatterier. Digicharger Vario kan absolutt anbefales, men ladetiden er gjerne litt lengre enn med standardladere. Det finnes en Pro-versjon også og den har noen forbedringer, inklusiv uttak for USB-ladning.

En vellykket ferie krever selvsagt litt annet utstyr også som noen minnekort og et sted å lagre bildene. Jeg reiser som regel med en ultraportabel PC så jeg bruker den til backup og sjekk av bildene underveis. Jeg tok også med en 64GB minnepinne og lagret bildene der i tillegg til på PCen. Island er jo et rimelig sikkert land å reise i, men en ekstra backup er likevel gunstig.

Å reise på tur med nytt eller lånt kamera er ikke noe jeg anbefaler, men jeg hadde brukt 450D en del tidligere så det var ikke noe problem. Jeg tok imidlertid noen testbilder før avreise for å sjekke at det ikke var noe fokusproblem med kombinasjonene av kamerahus og objektiv. Alt så ut til å fungere OK, og sammenlignet med 30D var det noe mer detaljer i 450D-bildene – i hvert fall ved Iso 100.

På Island

Bortsett fra seks mellomlandinger var dette var min første tur til Island så jeg er opplagt ingen ekspert på området. Kommentarene på denne siden er kun basert på denne ene turen, litt lesing av guider og søk på nettet.

Island bør være kjent for de fleste, men at det bare har rundt 320000 innbyggere er kanskje litt overraskende. Sørenden av Island ligger på høyde med Trondheim, mens nordenden ligger omtrent på polarsirkelen. Det gir nesten midnattssol i slutten av juni, mens høysesongen for turister er midten av juni og til midten av august.

Reykjavik er Islands største, men likevel en relativt liten by med rundt 120000 innbyggere (200000 i området) og man kan godt bruke en dag der, kanskje to avhengig av hva man er interessert i. Vi var der en drøy uke, men brukte da Reykjavik som utgangspunkt for dagsturer. Det finnes masse dagsturtilbud og vi brukte noen av dem, og leide bil og dro på egnehånd andre dager.

Fugler

Hrafn Svavarsson fra Gavia Travels

Det kryr av fugler på Island og vi bestilte en dagstur med fuglekikking hos Gavia Travel. Turen kostet litt - vel 100 euro per person og ble bestilt før avreise fra Norge etter en del søking på nettet. Jeg må bare si at vi har sjelden fått så mye igjen for pengene. Guiden var først og fremst fugleekspert og man bør være litt mer enn gjennomsnittelig interessert for å få fullt ubytte av turen.

Vi var muligens ekstra heldige fordi det bare var tre personer pluss guiden i bilen, men de operer uansett med relativt få deltagere. Guiden, Hrafn Svavarsson viste seg å være sjefen selv og en av grunnleggerne av firmaet. Han kunne fortelle at de bruker guider som er spesialister på sine områder og Gavia Travels spesialiserer seg på forskjellige typer naturopplevelser. Vår tur var rettet primært mot fuglekikking, men de har også turer som er laget for både fuglefotografering og landskapsfotografering. Skal du til Island anbefaler jeg en tur innom deres nettside.

Hvalsafari og lundefugl fra Reykjavik

Det finnes flere selskap med flere avganger hver dag i høysesongen. En ”standardtur” tar gjerne 2-3 timer og da får man sett hval og lundefugler. Det fantes også en kortere tur som kun er rettet mot å se lundefugl.

400mm - ubeskåret

Første stopp på turen vi tok var ved en øy med mye lundefugl. Bildet til høyre illustrer hvor nærme vi kom, jeg var relativt langt foran i båten, og bildet er tatt med 400mm. Med en kikkert var det mye og se, men med 12MP er det ikke nok piksler til å få noe godt detaljbilde av fuglene.

Vi var midt i høysesongen, hadde flott vær, og båten var såpass full at det ikke var plass foran til alle som ville se. Bildet under viser frontdekket til en av nabobåtene. Avstand, trengsel, båt som gynger litt og noe vibrasjoner fra motoren (de slo den av av og til) ga noe begrensede fotomuligheter og gjorde det vanskelig å få virkelig bra skarphet selv med rask lukkertid.


Neste post på turen var hvaler og det var ifølge guiden fire arter som kunne dukke opp, men vi så kun vågehval som visstnok er den vanligste i dette området.

400mm - ubeskåret

Den er ganske liten (til å være en hval) og du får se ryggen og noen ganger halen i noen sekunder, og det er ikke så spektakulært som de større hvalene. Vi fikk aldri se noen hval virkelig nærme båten og det er ganske normalt. Ser du ingenting får du ny tur hvis du vil. Bildet til høyre viser et typisk bilde med 400mm hvor hvalen er maksimalt synlig.

Hvalsafari var nok den minst interessante turen vi tok fra Reykjavik, men er det enste sjanse for en tur så kan det være verdt pengene, ikke minst på grunn av muligheten for å se lundefugl. Skulle jeg valgt igjen ville jeg nok prøvd å få sett hval et annet sted enn Reykjavik, for eksempel ved Husavik hvor det er bedre sjanse for å se større arter.

Golden Circle - Þingvellir, Geysir og Gullfoss

Dette er en kjent dagstur fra Reykjavik. Vi brukte leiebil, men det finnes et utall bussturer å velge mellom. Det blir en del kjøring, stort sett på asfalt og rundt en mil på grus. Det finnes også varianter av turen som tar med andre severdigheter.

Þingvellir er stedet hvor islendingene hadde sitt første landsting. Det er nå en nasjonalpark og ligger i et område hvor de eurasiatiske og nordamerikanske kontinentalplatene glir fra hverandre. Det gir et veldig spesielt terreng med store forkastninger. Her er det masse fotomuligheter og området er vel verdt et besøk.

Neste stopp på turen var Geysir som er et område med flere av Islands mange geysirer. Den mest kjente aktive i området er i nå Strokkur geysir som spytter ut vann med 5-10 minutters mellomrom, veldig praktisk for turister med ikke alt for god tid. Jeg måtte naturligvis prøve meg på en serie og satte 450D på kontinuerlig, manuell fokus og manuell eksponering. Kameraet stod på RAW + JPG, og da greide det fem bilder før bufferen var full. Et par til (og litt mer vidvinkel) hadde gjort seg i denne serien.


Gullfoss er en av Islands mest kjente fosser. Kanskje ikke det mest interessante stedet med norske øyne, men absolutt et sted man bør innom. Vi var der midt på dagen med strålende sol som gjorde det helt umulig å få lange lukkertider. Et nytt besøk i morgen eller kveldslys står på min ønskeliste. Det var som normalt på Island ganske kraftig vind. Spruten fra fossen drev rett mot det beste stedet for oversiktbilder. På bildet under er det Panasonic DMC-FT1 som har fått prøve seg i litt lett ”regn” – utrolig praktisk å bare kunne tørke av kameraet etter en liten dusj.

Gullfoss

Reykjanes

Som sagt finnes det en god del muligheter for dagsturer fra Reykjavik. Golden Circle er østover og inn i landet, mens Reykjanes er en halvøy mot sørvest. Der ligger Blue Lagoon som er Islands mest kjente utendørs bad. Litt spillvann fra det geotermiske kraftverket Svartsengi forsyner et stort utendørs og relativt naturlig basseng med behagelig varmt vann. Det var mye folk, men likevel god plass da vi var der. Vanntett kamera kom godt med, men vannet er så grumsete (mineraler) at undervannsfoto ikke er spesielt aktuelt.

Blue Lagoon ligger under en times kjøring fra Reykjavik så det blir ikke noe dagstur, men det kan kombineres med andre severdigheter på Reykjanes. Bildet under viser mesteparten av bassenget og i bakgrunnen ligger kraftverket. Klikk på bildet for en større versjon.

Blue Lagoon

Bildet over er satt sammen med Photomerge (i Photoshop) fra Panasonic DMC-FT1 Når vidvinkelen ikke er vid nok er stitching en grei løsning for å få med litt mer. Her var jeg heldig og kameraet valgte samme eksponering på begge bilder, men har man kamera med manuell kontroll er det lett å få samme eksponering på flere bilder.


Snæfellsnes

Nord for Reykjavik ligger det en annen halvøy, Snæfellsnes. Den er litt lenger unna, men også i dagsturavstand. Igjen er det natur som er hovedattraksjonen med fuglefjell, lavafelt og breen Snæfellsjökull nesten ytterst.

Det er annet å se også, som kirker, fyrtårn og små landsbyer med fine havner. Islendingene er forøvrig veldig gode til å lukeparkere fiskebåtene sine.

 

Havnen i Arnarstapi

 

Flerbruks traktoregg

Etter oppholdet i Reykjavik dro vi nordover og brukte to dager på sightseeing på vei til Akureyri. Der overnattet vi tre netter og tok dagsturer i dette området før vi dro tilbake til Reykjavik for å fly hjem til Norge.

Akureyri om området rundt

Akureyri er en by med rundt 17000 innbyggere og størst nord på Island. Igjen var det området rundt byen som var mest interessant. Området ved sjøen Myvatn er en av hovedattraksjonene med rikt fugleliv, områder med spesielle lavaformasjoner og mulighet for bading i utendørs anlegg.

Vulkansk aktivitet preger området ved Myvatn

Naturen rundt Myvatn er veldig forskjellig fra det vi finner i Norge

 

Dettifoss

Dettifoss er en annen attraksjon man kan nå på dagstur fra Akureyri, spesielt for de som liker grusveier og vaskebrett. Litt støv må man også regne med, og ikke bare på vei til Dettisfoss for det er mye grusveier på Island. Det forøvrig ganske mange restriksjoner på hvor man får kjøre med vanlig leiebil.

Islenderne hevder at Dettifoss med 100 meters bredde og 44 meter fall er Nordeuropas største foss, det sier sveitserne om Rhine Falls også, og alle ser ut til å ignorere Norges store stolthet – Sarpefossen, kanskje fordi vannet i dag stort sett går i rør. Uansett høyde, bredde og vannføring – Dettifoss og landskapet rundt er verdt et besøk.

Dettifoss og tilskuer (bildet er editert)

Ásbyrgi

Siste stedet jeg skal kommentere fra turen er Ásbyrgi, en hesteskoformet dal eller canyon som legenden sier er et fotavtrykk fra Sleipner. Dette er en merkelig formasjon med loddrette fjellvegger og noe så uvanlig for Island som skog på bunnen. Best oversikt får man fra luften. Der var ikke jeg, men dette bildet gir et godt inntrykk av Ásbyrgi. I bil eller til fots mister man oversikten, men det er en fin tur inn til tjernet som ligger innerst. Der er det også utsiktspunkt så det er mulig å se over løvskogen.

Ásbyrgi - Botnstjörn

Erfaringer

 

Denne siden handler mest om erfaringer med kamerautsyret, men først litt om Island. Island er jo et naboland, men naturen er veldig forskjellig fra det vi finner i Norge. Jeg ønsker meg definitivt en ny tur dit, kanskje da med mer fokus på foto, men en organisert tur rettet mot natur og fugler virker også interessant. Rent praktisk oppfattet jeg Island som noe rimeligere enn Norge når det gjelder mat og hotell, men litt dyrere på leiebil. Vi reiste de to siste ukene i juli og var heldige med været med mye sol, noe gråvær, og lite regn.

Panasonic DMC-FT1

FT1 var et overraskende trivelig bekjentskap. Det er imponerende at Panasonic har klart å lage et kamera som faktisk går i en bukselomme og samtidig er vanntett, robust og har nesten 5x zoom. 720P video bidro også til at det fungerte bra som komplement til speilrefleksen.

For meg er mulighet for manuell eksponeringskontroll og RAW-støtte absolutte krav, ellers hadde jeg nok anskaffet et FT1 eller en av de andre modellene fra testen av vanntette kameraer selv om bildekvaliteten på slike modeller gjerne ikke er helt i toppklasse.

Speilrefleks

Jeg bruker Canon speilrefleks privat og har et Eos 30D nå. På Islandsturen lånte jeg en Canon 450D pluss Canon 18-200 3.5-5.6 IS. For mange er en alt-i-et-zoom et interessant alternativ, noen trenger ikke mer, mens andre ønsker seg et for reising og når kompakt mål er viktigere enn perfekt bildekvalitet. Selv hører jeg til den andre gruppen og vurderer både Canons 18-200 og Tamrons 18-270mm, uten helt å klare og bestemme meg.

Erfaringene med objektivet var stort sett positive. Med en vekt på rundt 600 gram blir det ganske mye tyngre (og selvsagt større) enn en typisk 3x normalzoom, men rekkevidden er også mye større. På forumet er det stadig innlegg som slakter bildekvaliteten til denne typen objektiver. Det er litt urettferdig, for bildekvaliteten holder lenge til feriebilder og normal bruk for en amatør som aldri lager større kopier enn rundt A4. Jeg har ikke gjort noen målinger av de optiske egenskapene, men det er lett å se fortegning ved full vidvinkel.

Skálholt kirke - Canon 450D med Canon 18-200 IS på 18mm

18-200 blir aldri noe makroobjektiv, men det fokuserer ned til 45cm og det er såpass kort at det er mulig å få brukbare nærbilder så lenge motivet ikke er alt for lite. Autofokusen virket rask og presis, men det er ikke USM-objektiv så det lager litt lyd mens det fokuserer. Fokusringen beveger seg også ved autofokus og det er irriterende, og med en pris på rundt 5500 burde Canon sendt med en solblender.

450D med Canon 100-400 IS fungerte for så vidt greit, men totalinntrykket er at 450D traff noe dårligere enn 30D gjør på bevegelige motiv. Det er imidlertid vanskelig å sammenligne fokusytelse på bevegelige motiv, og mye vind kan også ha påvirket resultatet, men det er min vurdering etter å ha sett gjennom noen hundre bilder.

Canon 450D med Canon 100-400mm IS på 400mm - utsnitt

Stativet fungerte bra og jeg fikk faktisk noen rimelig skarpe bilder med 400mm en dag med lite vind. Det hadde jeg ikke forventet av et stativ som veier vel 1100 gram inklusiv et ganske spinkelt kulehode, men jeg brukte Live View og selvutløser for å minimere vibrasjonene. Mye kraftig vind gjorde imidlertid at jeg brukte stativet mindre enn planlagt, og neste gang vil jeg vurdere å droppe stativet eller ta med et mer solid et.

Hva som manglet

Jeg bruker generelt lite filter, og polarisasjonsfilter var det eneste jeg hadde med utenom UV-filter. ND-filter ville imidlertid vært praktisk ved flere anledninger hvor jeg ønsket lengre lukkertider på steder hvor det var uaktuelt å komme tilbake under mer gunstige lysforhold.

Både bedre tele, makro og mer vidvinkel hadde også vært nyttig, men det blir en avveining mellom vekt, personlige interesser og selvsagt hva man har. Totalt sett er det ikke mye jeg ville endret på, men ND-filter koster ikke mye og skal definitvit med neste gang.

Canon 450D med Canon 100-400mm IS på 400mm - utsnitt

 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen