Fokus for Itanium er stormaskin

I 2003 prøvde Intel å innta "low-end"-markedet med Itanium 2. Grunnen var at man ville prøve å få flere utviklere over på denne plattformen, slik at man ville selge flere "enterprise"-systemer. Et av de viktigste momentene var at Itanium ikke lenger skulle betraktes som en sær, dyr plattform - kun tilgjengelig for stormaskiner med spesiell software.

I prinsippet var nok tankegangen ganske god, men fungerte dessverre ikke i praksis. Itanium ble ganske enkelt for sær og prisen kan heller ikke sies å ha vært spesielt tilfredsstillende.

Etter at Intel introduserte EM64T (64-bits utvidelser) i sine Xeon-prosessorer, har nok interessen for Itanium på arbeidsstasjoner sunket betraktelig. Intels president, Paul Otellini, bekreftet denne uken i et intervju ovenfor BusinessWeek at Itanium absolutt ikke fungerte i et "low-end"-marked. Økonomiske årsaker skal være den største drivkraften for at Intel nå istedenfor retter Itanium mot superdatamaskiner, stordrift og "high-end"-segmenter.

Ifølge Cnet sa en annen talsmann for Intel at Itanium ikke ville bli trukket tilbake fullstendig fra "low-end"-systemer ettersom man hadde hatt en økning i utbredelse på 60 prosent i løpet av året.

Neste år flyttes Itanium-prosessoren over på dobbelkjerner. Dette er trolig en av de viktigste hendelsene som skjer i prosessorindustrien i løpet av de siste 10 år. Både "Montecito" og "Millington" får dobbelkjerner og opptil 24 MB nivå 3-cache. I løpet av en to-års periode planlegges det 16 kjerner på Itanium-arkitektur.

Det vil være viktig for Intel å komme opp med et segment der Itanium virkelig kan vise sin styrke og være overlegen sine konkurrenter. Superdatamaskiner og stormaskiner kan nok nettopp være dette segmentet.

Ryktene sier at Xeon og Itanium etterhvert skal passe ned i samme sokkel. Det går selvsagt an å spekulere i hvorvidt dette vil bety døden for prosessoren slik vi kjenner den i dag, eller om den vil få en salgsøkning grunnet bedre kompatiblitet med x86-64 - mulighetene er mange!

(Kilder: BusinessWeek, Cnet)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen