Fødselsdato fjernes fra nett
Teknofil

Fødselsdato fjernes fra nett

Selskapet Eniro, som står bak tjenestene gulesider.no og telefonkatalogen.no, fikk kraftig medfart denne uken da de valgte å legge ut fødselsdato på alle personer de har registrert i sine tjenester. Datatilsynet kunne melde om kraftig pågang i henvendelser fra publikum angående saken. Nå gjør Eniro helomvending.

Les også: Så enkelt gjør du ID-tyveri.

Fjerner informasjon
Mandag ble det kjent at Eniro la ut fødselsdato på alle personer registrert i telefonkatalogen.no. Kort tid etter kunne Datatilsynet melde om en strøm av henvendelser fra publikum som lurte på om dette var lovlig. Det er derimot ingenting i loven som forbyr publisering av fødselsdato på nett, men informasjonsdirektør hos tilsynet Ove Skåra hadde forståelse for at folk følte dette som et overtramp.

- Jeg forstår at folk reagerer selv om dette ikke er ulovlig. Det er viktig å rette denne irritasjonen videre til Eniro, så får de vurdere om det blir for mye, fortalte Skåra til Teknofil.

Det er det tydelig at folk gjorde, for nå snur Eniro i saken.De fjerner nå alle fødselsdatoer og lar heller publikum selv velge om denne skal publiseres eller ikke.

- Basert på tilbakemeldingene de siste dagene har vi valgt å lytte til brukerne våre, sier kommunikasjonsdirektør Bård Hammervold i en pressemelding. - Vi lanserer nesten ukentlig nye ting for å berike tjenestene våre, men det er tydelig at denne nyheten ikke falt i smak. Det er vi ydmyke for, og velger derfor å overlate til brukerne selv å velge om de ønsker å publisere sin fødselsdag, legger han til.

På samme måte som folk tidligere måtte opprette brukerkonto hos telefonkatalogen.no for å få fjernet sin dato må de nå opprette konto for å skru på visning av fødselsdato. Dermed blir dette valgfritt. Ifølge Hammervold har Eniro mottatt mange henvendelser angående saken hvorav svært mange ikke ville ha denne informasjonen ute.

- Selv om vi gjorde dette i beste hensikt med tanke på å lage en enda bedre tjeneste, er det mulig å forstår reaksjonene, sier Hammervold. - Folk er opptatt av sitt eget personvern, og selv om fødselsdato ikke vurderes som sensitiv personinformasjon, så tar vi tilbakemeldingene som har kommet alvorlig.

Er det så farlig?
Flere reagerte på oppstyret da publisering av fødselsdato ikke er ulovlig og heller ikke utgjør noen fare for personvernet. Det er lite skade en kan gjøre med en fødselsdato alene. Derimot var det flere som advarte mot at denne informasjonen lett kunne misbrukes sammen med annen informasjon som ligger tilgjengelig på nett.

- Isolert sett spiller fødselsdatoen liten rolle, men om en via andre tjenester samler inn annen informasjon så utgjør dette en fare, påpekte sikkerhetsekspert i Symantec, Hans Petter Østrem, ovenfor Teknofil angående saken.

Les også: Stadig flere ID-tyverier.

Han mener fare for ID-tyveri blir vesentlig høyere når slik informasjon massepubliseres på nett og anså Eniros nye tjeneste for å være uheldig. Eniro på sin side tar denne tilbakemeldingen svært alvorlig.

- Informasjonsteknologien åpner for misbruk, og de som setter seg det fore vil klare å tilkjempe seg en annen persons identitet selv om informasjonen ikke ligger på Telefonkatalogen. Men det er like fullt å anse som en straffbar, kriminell handling. Vi vil oppfordre alle som har mistanke om at deres ID har blitt misbrukt som følge av at fødselsdagen har blitt publisert på Telefonkatalogen, om å politianmelde forholdet, sier Hammervold.


Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen