Denne dronen stuper ned i høy hastighet mens den tar tak i målet sitt.
Teknofil
Denne dronen stuper ned i høy hastighet mens den tar tak i målet sitt. (Bilde: Justin Thomas / YouTube)

Flyvende drone fanger ting med klørne

Lar seg inspirere av havørner.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Små, flyvende roboter, også kjent som droner, ser for alvor ut til å gjøre et inntog hos både store og små aktører. De ubemannede flyverne brukes gjerne til overvåkning eller forskning, men snart kommer også dronene med gripeevne.

Et par universiteter i den amerikanske delstaten Pennsylvania utvikler nemlig teknologier som gjør at droner kan både gripe og bære ting de plukker opp fra bakkenivå. Droner med klør er egentlig ikke noe nytt, men dronen fra Justin Thomas og kompani ved Pennsylvania-universitetet i Philadelphia er hakket mer imponerende. Se video i bunnen av saken.

Ørnetriks

Thomas og teamet lot seg nemlig inspirere av den hvithodete havørnen når dronen deres fikk seg nye klør. Forskerne studerte fuglens oppførsel, og la merke til at den tok i bruk noen nyttige knep for å slå klørne i mål på bakken.

Ørnen dro bein og klør bakover når den nærmet seg et byttedyr, slik at det ikke var nødvendig å sakke ned farten. Dette samme trikset benytter dronen seg av, med sin nye 3D-printede klo bestående av tre fingre. Klørne er festet til et motorisert bein på 10 centimeter, og virkemåten ser ut til å være ganske lik dyreverdenen.

Skifte lyspærer

Den andre teknologien for flyvende droner blir utviklet ved Drexel-universitetet i samme by. Her sysler Christopher Korpela med programvare som skal sikre stabilitet for droner med armer, slik at de ikke faller ned eller havner i ulykker.

Korpela og kollegene lot seg også inspirere av fugler, og designet programvaren slik at dronen kan endre stillingen til det den bærer mens den flyr – ikke ulikt det fugler gjør naturlig.

Hensikten til denne dronen er å hjelpe til med å reparere broer, klippe trær, hente medisiner, bruke verktøy og til og med skifte ut lyspærer.

– En drone med armer kan utføre de samme oppgavene som en bakkebasert robot, men i et mer tredimensjonalt arbeidsområde, sier Korpela til New Scientist.

Droner med armer er likevel et stykke unna massene, om vi skal tro Korpela. Ifølge ham har de fremdeles en lang vei å gå for å utvikle flyvedingser som er trygge nok til å samhandle med folk og miljø.

Til og med foreldre begynner å ta i bruk droner nå for tiden:
Far lagde flyvende drone for å passe på sønnen »

Se dronen foreta kjappe stup for å grafse til seg ulike ting:


(Kilder: New Scientist via Dvice)

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen