Flytter Linux/Unix-partisjoner i fart

Power6 kommer i
Power6 kommer i "blades" og operativsystemet kan flyttes i fart mellom servere

Live Partition Mobility og Live Application Mobility i tillegg til dobling av ytelsen med en prosessor på 4,7 GHz er kanskje det mest spennende med utrullingen av nye Power6-systemer og oppgradering av AIX6.

I år har IBM oppgradert sine Power-prosessorer til versjon 6. Ifølge selskapets egne tall oppgis det en ytelsesøkning på godt og vel 100 prosent og vil må vel også innrømme at klokkefrekvensen imponerer.

Selskapet har nylig annonsert en bladserver (JS22) med Power6-prosessorer (4 kjerner) på 4 GHz og støtte for inntil 32 GB minne. Med Advanced Power Virtualization kan man, på samme måte som på de "store" maskinene, dele systemet inn i partisjoner. 

Det er viktig å få med seg at hypervisoren ligger innbakt i firmware som ligger på hovedkortet slik at man ikke trenger noe OS i mellom de virtuelle maskinene og "jernet".

Live Partition Mobility er en finesse som er svært aktuell for alle Power6-systemene. Denne funksjonaliteten gjør at man kan flytte hele systemer i fart fra én fysisk maskin til en annen. Dette kan gjerne sammenlignes med VMwares Vmotion, men ser ut til å bli tilgjengelig til en pris som er svært konkurransedyktig - også for småbedrifter.

Maskinene kjører enten Linux eller Unix (AIX). Dersom du kjører sistnevnte OS kan man også bruke Live Application Mobility som gjør at man kan flytte et "jailet" systemet fra A til B (man oppretter et "application pool" tilsvarende Sun Containers og kan flytte disse i fart).

I utgangspunktet passer den nevnte bladservere, JS22, i samtlige av bladkassene til IBM, men det ligger en fysisk begrensning på hvor mye effekt man får ut av de eldste kassene. I utgangspunktet må man derfor ha BladeCenter H eller HT for å kjøre "godkjent". Høyst sannsynligvis vil det neppe være noe problem å kjøre en slik bladserver i BladeCenter E, men man kan kanskje ikke fylle opp mer enn halve kassen pga. strømforsyningene.

(Kilder: Informationweek, ITworld, The Register)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen