Flytt påskemoroa til nettbrettet
Teknofil

Flytt påskemoroa til nettbrettet

Klassiske brettspill som Ludo og Monopol har for lengst inntatt nettbrettene.

For mange er brettspill og krim helt nødvendige bestanddeler i en vellykket påskefeiring. Begge deler har for lengst funnet veien inn i de elektroniske dubbedittene vi bærer med oss. Dermed kan du enkelt slippe unna irritasjon over deler som mangler og en Monopol-bank som er tom for penger. Har du en iPad eller et Android-nettbrett er familiehyggen reddet.

Vi gjorde et søk i app-butikkene for å se hvor stort utvalget av klassiske familiespill er. Noen visste vi om fra før, mens enkelte spillvarianter overrasket med sitt mangfold.

Få spill på norsk

De fleste av spillene vi går gjennom har få ulemper i forhold til originalene. Én ulempe som gikk igjen over hele linjen er at de ikke finnes på norsk språk. Det betyr at grunnleggende engelskkunnskaper er viktige for å dra nytte av spillene.

Kjenner du spillkonseptet fra før vil du sannsynligvis kjenne igjen mekanikken ganske fort, uavhengig av språk. Dermed er det ingen grunn til å styre unna app-butikkene når påskeunderholdningen skal fikses. Her er noen av høydepunktene fra vår rundtur.

Monopol

Denne spillklassikeren har fylt mang en sen hyttekveld verden rundt. Noen synes den tar for lang tid, mens andre synes det er helt greit å bruke flere timer på å seigpine de siste grunkene ut av venner eller nær slekt.

For de som ikke måtte kjenne konseptet går Monopol ut på å kjøpe og selge gater som er plassert rundt et kvadratisk brett. Gatene er organisert i ulike typer, og gater med samme fargekode hører sammen.

Dersom du har alle gatene av en viss farge kan du kjøpe hu og hoteller til å sette på gatene. Med en gang du har handlet inn eiendommen gjør du livet vanskeligere for konkurrentene dine, som må blø penger hver gang de lander på din gate.

Monopol er gøy for hele familien, og på nettbrett blir opplevelsen enda bedre. Her får du nemlig et utall regler å velge mellom fra starten av – alle med utgangspunkt i et standardoppsett. Dermed slipper dere å krangle underveis om regler for pantsetting av gater og liknende ting.

Du kan dessuten spille monopol over flere enheter som har samme spill installert. Vi synes uansett det er mest gøy å spille på ett brett, med alle spillerne samlet rundt samme bord.

Last ned: For iOS eller for Android

Risk

Der Monopol er strategi basert rundt penger og eiendom, er Risk langt mer krigersk. Du får utdelt styrker og landområder, og skal holde på disse når motstanderne går til angrep. Aller helst skal du tuske til deg landområder fra motstanderne også.

Akkurat som Monopol kan Risk ta hele kvelden, hvis spillerne er jevnt gode.

Risk på nettbrett gir deg tre ulike spillmodi. Her kan du spille alene mot datamaskinen, eller du kan spille i den klassiske bordmodusen, med mange spillere samlet rundt nettbrettet. Hvis du vil er det også her mulig å spille i nettverk mellom flere ulike enheter.

Akkurat som for de fleste av dagens konsollspill kan du vinne premier, eller medaljer som det heter i spillet, for bragder du gjør underveis. Du kan se alle medaljene du har blitt tildelt i en egen medaljeoversikt.

Last ned: For iOS eller for Android

Trivial Pursuit

Kunnskapsspillet Trivial Pursuit er kanskje et av spillene som lider mest under å ikke ha norske tilpasninger. Her er spørsmålene på engelsk, og du støter sjelden på spørsmål med norsk tilknytning.

Du kan selv stille vanskelighetsgraden i Trivial Pursuit for nettbrett. Spillmekanikken fungerer ellers helt likt som på vanlig brett. Du skal samle en kake av ulike farger, der kakestykkene er korrekte svar på spørsmål i ulike kategorier.

Hvilke kategorier du får spørsmål fra avhenger av hvor terningen tar deg.

Hvis du av en eller annen grunn har lært deg samtlige spørsmål i spillet, er det greit å vite at for 7 kroner stykket fins det seks ekstrapakker å velge i. Du kan kjøpe ekstra TV-spørsmål eller spørsmål om sport. Hvis du føler på deg at du kan absolutt alt er det bare å gå for "The Master Edition Pack", der de aller mest umulige spørsmålene befinner seg.

Last ned: For iOS

Bøttevis av Ludo-versjoner i App Store.
Bøttevis av Ludo-versjoner i App Store.

Ludo

Ludo har blitt en klassiker på hytten. Spillet er svært enkelt. Hver spiller får tildelt en "garasje" og fire brikker. Hver gang du får en sekser på terningen kan du flytte ut en av brikkene. Hver sekser lar deg også kaste på nytt.

Samme hvor enkelt spillet er fins det noen regler å krangle om. En av de steileste frontene for akkurat Ludo er om du kan sette to brikker oppå hverandre og flytte dem begge på samme terningkast.

Igjen kommer de elektroniske versjonene til hjelp. Det finnes bøttevis av dem, men uansett hvilken du velger så er du garantert konsekvente regler underveis. Er alle misfornøyde med reglene kan du som regel stille dem før spillet begynner, eller velge en annen Ludo-app.

Ludo foregår nærmest helt uten behov for språk. Dermed kan også noen av de yngste være med på spillet, uten å trenge å skjønne så mye. En annen fordel er at det fins utrolig mange varianter. De fleste av dem er gratis, og mange har tøff grafikk som appellerer til de yngste. Du kan for eksempel spille med piratbrikker på en øde øy.

Last ned: For iOS eller for Android

Slagskip

Mange har sikkert brukt trege skoletimer på å senke slagskip. Slagskipene har også blitt fast innslag på hytten for mange.

Som for Ludo fins det en del ulike varianter av slagskip på nettbrett. De fleste følger de klassiske og enkle reglene for spillet. I dette spillet er det uansett ikke så mange regler som er utsatt for uenighet.

Den uenigheten som kan oppstå er derimot en svak mistanke om at motstanderen flytter rundt på skipene sine. Spillet går nemlig ut på å plassere et antall skip av ulike størrelser ut over et rutenett. Deretter skal du forsøke å treffe motstanderens skip med koordinater.

Det er lett å bli mistenksom når du på tiende skuddsalve fortsatt ikke har truffet en eneste liten pram. I disse digitale versjonene er du helt sikker på at motstanderen følger spillereglene.

Last ned: For iOS

Uno

Det klassiske kortspillet UNO har lenge vært tilgjengelig på nettbrett. Det har mye til felles med vri åtter som du kanskje kjenner fra den vanlige kortstokken.

Her er målet å gå tom for kort først, og den som sitter igjen med flest kort får poeng basert på typen kort han eller hun sitter med. Hvis du spiller over flere runder er målet å ha færrest mulig poeng ved slutten.

UNO på nettbrett kan spilles enten ved å flytte nettbrettet rundt bordet, slik at ikke alle motstanderne ser kortene dine, eller ved å bruke flere nettbrett.

Spillet er i utgangspunktet enkelt opplagt, og selv om det fins et utvalg regler i UNO som kan lede til diskusjoner – er den offisielle UNO-appen stort sett helt fri for denne typen valg.

Last ned: For iOS eller for Android

Trenger du mer å sysle med i påsken?
Hvorfor ikke ta en titt på de essensielle Android-appene, eller hva med de beste mobile bilspillene?

Flere tips?

Har du flere gode spilltips for nettbrett? Del gjerne påskemoroa i kommentarfeltet under. God påske!

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen