Virgin Americas ti nye A320-modeller vil ha Internett-tilkobling som er rask nok for Netflix-strømming.
Virgin Americas ti nye A320-modeller vil ha Internett-tilkobling som er rask nok for Netflix-strømming. (Bilde: Kunertus / Shutterstock.com )

Flyselskap lokker med lynraskt internett

Skal være raskt nok til å strømme Netflix mens du flyr.

Hver dag flyr stadig nye turister og pendlere med et fly som lover å ha internett. Hver dag rekker som regel de samme folkene å poste et bilde av flyvingen på Facebook, før nettet ikke lenger strekker til. Nå lover Virgin bot og bedring, om enn først og fremst for amerikanere.

Selskapet har nemlig inngått avtale med det amerikanske selskapet ViaSat som driver med satellittkommunikasjon, og skal nå bygge inn nye og raskere nettløsninger i sine ti nye fly. Den nye oppkoblingen skal til og med holde til å strømme videoinnhold ombord, enten det kommer fra Netflix, Youtube eller andre steder.

Kobler til lynrask satellitt

Flyene bruker i dag det høyfrekvente Ku-båndet (12 - 18 GHz) til å utveksle informasjon med satellittene, men i de nye flyene skal det kobles til en ny løsning samtidig. Ved hjelp av en kombinasjonsantenne for flere frekvensbånd kan flyene være tilkoblet både det gamle Ku-båndet, og Ka-båndet (26,5 - 40 GHz). Sistnevnte er i dag en av de raskeste måten å få satelittbåret nettverksforbindelse på i USA.

ViaSats nye satellitt ViaSat-1 har nemlig en total båndbredde på hele 140 gigabit per sekund. Akkurat hva dette blir til når du og jeg som enkeltpassasjerer skal bruke nettet er foreløpig uklart. Men ViaSat selv hevder de vil være i stand til å levere en båndbredde som er åtte til ti ganger større enn den konkurrentene tilbyr i flykabinen.

Foreløpig er det heller ikke snakk om store langdistansefly som skal utstyres med løsningen. I stedet er det Airbus A320-maskiner, som størrelsesmessig lar seg sammenlikne med Boeings ordinære 737-serie. De nye flyene settes inn på en ny rute mellom San Francisco og Honolulu til neste år, men allerede i september i år tas de i bruk.

Ikke alene om å skru opp hastigheten

Også flere andre flyselskap er i ferd med å innføre nye nettløsninger for sine fly. Viktigst er kanskje Delta Airlines som også er i ferd med å koble flyparken sin til satellitter i stedet for de jordbundne basestasjonene amerikanske fly for det meste har snakket med.

Det nærmer seg to år siden restriksjonene på mobilbruk ble kraftig lettet her i Europa. Før den tid måtte telefoner skrus av under avgang og landing. Les mer om endringen her »

(Kilder: virginamerica.comviasat.com via arstechnica.com)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen