Test

Flogging Molly ? Float

Tre etapper (”Swagger” 2000, ”Drunken Lullabies” 2002, ”Within a Mile of Home” 2004) er tilbakelagt, men Flogging Molly tviholder på stafettpinnen og freser videre på alkoholinfisert kondisjon og feststemt spilleglede. Sagt på en annen måte: De tar opp instrumenter og flytende, og fortsetter omtrent der de slapp. Selv om ”Floats” musikalske forfatterskap ikke er faglig fornyende, kan deres lystige og smittende folkpunk vinne ytterligere terreng.

Les vårt intervju med Flogging Molly her.

Flogging Molly inviterer til musikalsk fest, med en blanding av punk og irsk folkemusikk.
Flogging Molly inviterer til musikalsk fest, med en blanding av punk og irsk folkemusikk.

Med takttrampende føtter på hver side av kloden, har det syvmannssterke irsk/amerikanske orkester erklært seg som heksebryggmestere hvor husets spesialitet er en putrende cocktail bestående av irsk folkemusikk og punk. Tradisjonelle irske/keltiske instrumenter som fiolin, fløyte, mandolin og trekkspill klinger som de svingende glass på den lokale pub, men i dette tilfellet kompletteres drikkehornets skvulpende ingrediens av tregrepsgitar og tromming i kjent punkstil. Ranglefantene oppsummerer det slik: «Uten fedrearvens keltiske instrumenter er vi bare et punkband. Uten gitar, bass og trommer er vi kun et irsk folkemusikkensemble».

Berusende og stemningsskapende

Så hvordan smaker det? Tja, ikke ulikt en mikstur av The Pogues og Social Distortion. Kanskje en samrøring av The Dubliners og Bad Religion? En dritings Johnny Logan? Flere sverger til bortimot tilsvarende styrkedrikk av ulike komponenter. Dropkick Murphys til eksempel. Men der sistnevnte er mer barket og bastant i punkuttrykket (Oi!-punk/hardcore besmykket med irsk skimrende anheng), svinges pendelen mer og mer mot folkemusikken i Flogging Mollys tilfelle. De har muligens tonet ned punken en anelse på ”Float”, men musikken er fremdeles energisk og livat.

Opprinnelig fungerte de mer eller mindre som fast husorkester på puben Molly Malone’s i Los Angeles. Med lystige toner spilte og sjarmerte septetten seg inn i hjertene hos livets glade gutter og byens løse fugler, før de etterhvert fikk en viss anerkjennelse hos ungdom med tilhørighet i skateboard-miljøer og lignende subkulturer. Men ettersom irsk folkemusikk har et relativt solid grep på norske pubgjengere, skal man slettes ikke se bort fra at seidelsvingende mødre og fedre vil gaule med av full hals (og gjøre den saggebukse-bekledde junior forlegen), neste gang Flogging Molly byr opp til punk og riverdance.

Det lille orkesteret i Flogging Molly kunne med fordel variert albumet
Det lille orkesteret i Flogging Molly kunne med fordel variert albumet "Float" litt mer.

Sjalabais og edruelig ballader

You Won’t Make a Fool Out Of Me byr opp til allsang, skålende og skrålende sådan, kledd i karakteriske punkakkorder med fiolin og trekkspill som bijouteri. Det samme kan vel sies om Paddy’s Lament og On The Back Of A Dream m.fl. De etablerer en god stemning med dans på bordet og historier som fortelles i godt lag over nytappet mørkt øl. Det er kanskje ikke Samuel Beckett eller James Joyce, men drikkeviser og rennesteinspoesi om broderlig samhold, patriotisme, kampsanger, tilhørighet og nasjonalfølelse.

Riktig så fint må det kunne sies at det blir når flasken settes på hyllen og tempo og uttrykk skrus ned i Float. En småmelankolsk, protypisk irsk ”dagen derpå”-ballade. Lyrikken går som følger: «Drank away the rest of the day, wonder what my liver would say. Drink, It’s all you can». Tid til eftertanke? Astor Andersens barnevennlige kreasjon Billy Blåhvals bursdagssang kan også være et musikalsk hint for denne, for dem som har slike referanser.

Konklusjon

Flogging Molly inviterer nok en gang til fest hvor de selv står for underholdningen; det er bare å ta med godt humør og noe å drikke på. Men selv ved en festlig anledning som denne, må det kunne sies at variasjon er et forsømt kapittel. Selv om de ikke bedriver skjødesløs omgang med hverken punk eller folkemusikk, men snarere forener disse med en sjarmerende letthet, savnes noe mer. Elleve whisky kylt ned etter hverandre er hard kost for både kropp og sjel, så det kan være en idé å gi seg mens leken er god. Eller eventuelt bare kjøre på med kalas og jubalong, til man neste dag trøster seg med at det sikkert var moro tross alt.

Flogging Molly Float   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen