Flere setter ut IT-sikkerhet


Knut Øyvind Blystad-Drammen i Protego

Det er økt frykt for datavirus, industrispionasje og lignende sikkerhetstrusler som gjør at selskaper velger å sette bort ansvaret for dette til eksterne sikkerhetsselskaper.

– Det er stor etterspørsel etter slike tjenester i dag, og særlig det norske markedet for små og mellomstore bedrifter er på glid. Disse har tradisjonelt installert et tilfeldig innkjøpt antivirusprogram, og deretter glemt hele greia. Nå blir stadig flere oppmerksomme på at de har et stort sikkerhetsbehov, ofte etter at de er blitt utsatt for et virus eller et hackerangrep, sier Knut Øyvind Blystad-Dammen, administrerende direktør i it-sikkerhetsselskapet Protego.

Totalperspektiv på sikkerhet
I det siste har vi sett lanseringen av flere sikkerhetsprodukter for SMB-markedet. Blant annet lanserte Symantec nylig en ny serie produkter knyttet opp til eksterne sikkerhetstjenester.

I denne omgang er det lanseringen av F-Secure Service Platform for Enterprise som står i fokus. Det er finske F-Secure som står bak denne tjenesten, som i likhet med Symantec tilbyr overvåkning av nettverk eksternt. Til forskjell fra Symantecs løsning, som også tilbyr flere tjenester i samme boks, er det her snakk om overvåkning av bedrifters antivirussystemer.

Nettopp det sistnevnte var noe av fokus under Symantecs pressekonferanse: At man må se på hele sikkerhetsbiten under ett, ikke bare antivirus på klientene. Her nevnte Symantec faktorer som brannmur, overvåkning av og skadebegrensning i forhold til angrep og anti-spam i tillegg til antivirus.

Farlig hjemme-pc
I likhet med Symantec understreker også Protego trusselen fra hjemme-pc-er, enten det er snakk om hjemmekontor eller annet arbeid som utføres hjemmefra. Dette er en stor sikkerhetstrussel for bedriften. En undersøkelse fra Mamut viser at 80 prosent av PC-er har virus eller spyware som kan smitte over til bedriftens systemer, hvis man ikke er beskyttet. – Derfor er det viktig at de samme sikkerhetsløsningene også er tilgjenglige for de ansattes hjemme-pc, forteller Blystad-Dammen.

Fra nerd til bande
Blystad-Dammen tror den nye trenden med outsourcing av sikkerhet har to hovedårsaker: – For det første er dette del av en større trend innen forretningsdrift, der bedrifter ønsker å bruke mer tid på sine kjerneoppgaver. Dessuten blir stadig flere bedrifter straffet for å slurve med sikkerheten. Mens datanerden på gutterommet utgjorde den største sikkerhetstrusselen for bare noen år siden, er det i dag organiserte bander som står bak mange av angrepene, sier han.

Dermed blir også skadene større ved et vellykket angrep. Radicati Group spår at den største sikkerhetsveksten i fremtiden vil skje hos de små og mellomstore bedriftene. – De største bedriftene har i stor grad allerede gardert seg, mens hos småbedrifter er IT-ansvaret ofte delegert til en sekretær eller kontorsjef som mangler både kunnskap og tid til å ta tak i problemet. Dermed ligger veien åpen for outsourcing av sikkerheten.

(Kilde: Pressekontoret, Pressekonferanse med Symantec)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen